György
14 °C
24 °C

Március 15: Az EU csatlakozásért vagy ellene

2003.03.16. 11:45
A március 15-i ünnepségek keretében idén az EU csatlakozásról emlékeztünk meg. Medgyessy felavatta az Európa Hidat, Szili Katalin hazánkkal kívánja átalakítani Európát, Markó szerint az EU garancia a nemzet együttélésére, Csurka viszont nemzethalált sejt.
Európa Híd

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
A március 15-i ünnepségek nyitányaként pénteken Medgyessy Péter felavatta a parlament és a Batthyány tér közti Európa Híd névre keresztelt katonai pontonhidat. Miközben Pesten a Lelkiismeret '88 csoport hazaárulózott, Budán a miniszterelnök dekódolta a a szimbólumot. A híd azt jelképezi, hogy a "folyó jobb és bal partján emberek élnek".
A teljes cikk >>

Nemzeti Múzeum

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
A Nemzeti Múzeum előtt szombaton tartott állami ünnepségen Szili Katalin beszédében hangoztatta, a modern Magyarországért vívott lankadatlan küzdelem máig sem ért véget. A házelnök szerint Magyarország nem csupán alkalmazkodik, hanem alakítani is képes az Európai Uniót és ezzel sajátosabbá, teljesebb tudja tenni az európai történelmet.

Az Országgyűlés elnökének beszédét egy körülbelül 100 fős, kiabáló, kommunistázó és EU ellenes transzparenseket lengető csoport igyekezett megzavarni. A magukat "nemesek" nevező demonstrálóknak később a közelben dolgozó fotóriporterekre támadtak.
A teljes cikk >>

Marosvásárhely

Különösebb rendbontás nélkül zajlott le az a marosvásárhelyi megemlékezés, amelyen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke és Kovács László magyar külügyminiszter, a Magyar Szocialista Párt elnöke tartott beszédet.

A Székely Vértanúk Emlékművénél összegyűlt tömegnek Markó hangsúlyozta: ma ismét van esély a nemzet tényleges együttélésére, ráadásul úgy, hogy ez a szomszéd népekkel is békét ígér. Az egységesülő Európában, néhány éven belül, megvalósulhat az, ami nemrég még hihetetlennek tűnt: magyarok és magyarok között nem lesz határ.

Kovács László szintén az EU csatlakozást állította beszédje középpontjába.
A teljes cikk >>

Hősök tere

Galéria
Tekintse meg galériánkat!
Európai Unio ellenes beszéddel emlékezett meg március 15-ről Csurka István, a MIÉP elnöke. A Hősök terén összegyűlt kétezer embert a pártvezető felszólította, hogy a nemzet továbbélését biztosítandó, szavazzanak nemmel az április 12-i népszavazáson.

Mint elmondta, csatlakozásunk esetén a magyarság a palesztinok sorsára jut. Hangot adott azonban véleményének, miszerint az "elnyomást" nehéz lesz elkerülni a hatalmon és az ellenzékben lévő két nagy párt színfalak mögötti egyezkedései miatt.

A magyar, Árpád-sávos és miépes zászlókat szorongató apatikus tömeget két név - Kun Béla és Ron Werber - említése hozta lázba. Az előbbire "fúj", az utóbbira "zsidó" felkiáltással reagált a hallgatóság.

Később a közeli szobortalapzaton néhányan megkíséreltek lángra lobbantani egy amerikai zászlót, de a nagy szél miatt végül felhagytak a kísérletezéssel, és csupán eltépték azt.