Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A fővárosi MSZP ragaszkodik a koalícióhoz

A szocialisták nem kívánnak a Fidesszel együttműködni a Fővárosi Közgyűlésben, és továbbra is kitartanak az SZDSZ-szel kötött koalíció mellett, hiszen annak felbontásáról eddig semmiféle hivatalos értesítést nem kaptak. A 2001. évi költségvetés tárgyalásánál a szocialisták tizenhat forintról, míg a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció tízmilliárdról nyújt be módosító javaslatot. Az ellenzék szerint a város vezetésének egyik legnagyobb hibája az, hogy az oktatás alulfinanszírozásával az állami intézmények feladatait magániskolák veszik át. Így a szegényebb családok gyermekei kiszorulnak a népszerűbb, jövedelmezőbb pályákról.
Az MSZP nem akar a Fidesz-MDF-MKDSZ-szel együtt szavazni a főváros költségvetéséről - nyilatkozta kedden Gy. Németh Erzsébet a képviselőcsoport vezetője, miután hétfőn a szabad demokraták kijelentették, hogy a koalíció újraélesztéséhez az szükséges, hogy a szocialisták az SZDSZ mellett álljanak a büdzsé márciusi megszavazásakor. A szocialisták szerint ennek egyetlen feltétele, hogy Demszky Gábor visszaállítsa a múlt héten felfüggesztett kabinetüléseket és egyeztetőfórumokat.

MSZP: a szabad demokraták szegték meg a koalíciós alkut

A szocialisták továbbra sem tartják felbontottnak a fővárosi koalíciót, hiszen erről keddig semmiféle értesítést nem kaptak az SZDSZ-től. A két párt képviselői az ominózus múlt csütörtöki használt villamosok vásárlásáról szóló szavazás óta nem beszélnek, csupán a sajtó útján üzengetnek egymásnak. Az MSZP továbbra is a koalíció pártján áll, hiszen szerintük ez szükséges Budapest működőképességéhez, és határozottan visszautasítják, hogy az ő döntésük miatt borult volna a fővárosi koalíció. Mandur László, a szocialisták budapesti elnöke szerint éppen az SZDSZ sértette meg a koalíciós szerződést amikor Atkári János főpolgármester helyettes nem volt hajlandó egyeztetni a villamosvásárlásról a szocialistákkal.

A szocialisták költségvetéshez benyújtott módosító csomagja 16 milliárd forint felhasználásában tér el az SZDSZ-étől. Ebből 4,3 milliárd a használt hannoveri villamosok vásárlását, a többi gyermekvédelemre, az egészségügy támogatására, a kulturális és szociális szféra helyzetének javítására illetve a tömegközlekedés színvonalának emelésére szolgál.

Fidesz-MDF-MKDSZ: ,,titkos privatizáció" az oktatásban

A fővárosi Fidesz-MDF-MKDSZ frakció tízmilliárd forintról nyújt be módosító javaslatot a költségvetés tárgyalásánál - jelentették be a frakció MDF-es képviselői keddi sajtótájékoztatójukon. Egyik legnagyobb problémának a város vezetésének oktatáspolitikáját tartják. Megindult egy ,,titkos privatizáció" - fogalmazott Koronka Lajos képviselő, amelyben a magániskolák átveszik az állami intézmények feladatait. Ez leginkább a közgazdasági képzésben nyilvánul meg, harmincnyolc iskolából már csak tizenhat fővárosi. Az iskolák az alulfinanszírozás miatt rákényszerülnek arra, hogy növeljék saját bevételeiket, amely jelenleg másfélmilliárd forintot tesz ki. Ezt azonban csak úgy tudják megtenni, ha magániskoláknak adják ki a termeiket, így a szegényebb családok gyermekei kiszorulnak a népszerűbb, jövedelmezőbb pályákról.

A frakció növelné a kollégiumi férőhelyek számát és támogatná az iskolai étkeztetést is. Több pénzt fordítana az egészségügyre, mert a kórházak egy része már nem felel meg a minimális szakmai követelményeknek sem. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy egy idősek otthonánál öt évet kell várni a felvételre, mialatt az igénylők fele meghal.

Március 15-ig kell elfogadni a költségvetést

Bőhm András szabad demokrata frakcióvezető hétfőn utalt arra, hogy a főpolgármester kezdeményezi az egyeztetést, ám ennek időpontját nem határozta meg. Amennyiben március 15-ig a közgyűlés nem szentesíti a büdzsét, a főváros törvényértést követ el. A költségvetés elfogadására összehívott közgyűlés időpontja jelenleg is kétséges. Az SZDSZ hétfői bejelentése alapján az eredetileg kitűzött március elseje helyett csupán egy héttel később kerülne a testület elé a büdzsé tervezete, a városházi szakértők pedig eltérően nyilatkoznak arról, hogy a törvény lehetőséget nyújt-e a halasztásra. Annyi biztos, hogy a szocialisták kitartanak a villamosvásárlás mellett, annak ellenére, hogy az SZDSZ hétfőn kijelentette, hogy csupán akkor működik újra együtt velük, ha elállnak a vásárlási szándéktól.

Orbán szerint villamosügy szakmai kérdés

A villamosvásárlás miatt kirobbant SZDSZ-MSZP koalíciós vita kapcsán a miniszterelnök a Magyar Rádiónak kijelentette: szakmai kérdésről van szó és reményei szerint mielőbb helyreáll a rend, nem válik kormányozhatatlanná a főváros. ,,Szerintem ráférne a fővárosra egy szélesebb együttműködés" - tette hozzá. A miniszterelnök úgy érzi, hogy a kormány közlekedési ügyekben mindenképen jó partnere a fővárosnak, még ha ez kívülről talán másképpen is látszik. Rámutatott: Budapest közlekedését érinti az M0-ás beruházás, az M3-as és az 51-es út közötti összekötő szakasz megépítése, amit a kormány jelentős mértékben támogat.