Gyurcsány és Navracsics egymásnak estek

2007.08.31. 17:32
„Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteki, öt párt vezető politikusainak részvételével zajlott nemzetközi sajtótájékoztatón. Gyurcsány és Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető keménykedtek egymással, a kis pártok mérsékeltebbek voltak.

„Kétségtelen, hogy a Magyar Gárda rossz a Fidesznek és szükségtelen, továbbá rossz Magyarországnak, csak Gyurcsány Ferenc érdekeinek felel meg” – jelentette ki Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője pénteken, az MDF kezdeményezésére, a Magyar Gárdáról tartott ötpárti nemzetközi sajtótájékoztatón a Parlamentben. Navracsics szerint a miniszterelnök gyűlöletet kelt és hiszterizál. „Kapott egy autót, szétszedte, de nem tudja összerakni” – fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy Gyurcsány Ferenc gyűlöletet hozott a magyar belpolitikába, melyet Zuschlag János a Terror Házánál, valamint Pásztor Tibor Deutsch-Für Tamásra tett megjegyzésével indokolt. „Nem szállok le gyurcsányi mélységekbe, és nem nevezem antiszemitának a szocialistákat annak ellenére, hogy ezeket az embereket nem zárták ki a pártból” – mondta.

„Minden pártban vannak buta, alkalmatlan emberek, a baj akkor van, ha ez egész szervezetet fertőz meg, és ha valaki szervezetszerűen akarja menteni a fasizmust, valamint ha politikai kommunikációs trükkökkel próbálja megkerülni a témát” – reagált kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc.

Navracsics felrótta a miniszterelnöknek, hogy lefasisztázta a jobboldalt, a nemzetieket és a konzervatívokat, valamint hogy a diktatúra kiépítésén dolgozik. „Nem kell megsértődni, nem minden jobboldali fasiszta” - reagált kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc. „Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár” – tette hozzá a miniszterelnök.

Wittner és a szeretet hatalma

Navracsics Tibor újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy a Fidesz nem tesz lépéseket a Magyar Gárda avatásán felszólalt parlamenti képviselője, Wittner Mária ellen. „Valóban felszólalt a szombati avatáson, és a szeretet hatalmáról beszélt, miközben a gyűlölet uralkodik” – mondta.

Egy zászló alatt

Hozzátette, hogy Wittner Mária, mivel 56-ban halálraítélt volt, nehezen tudja feldolgozni a múltat, miközben Gyurcsány Ferenc a demokráciáról oktat ki egy olyan házban, ami kétszeresen elkobzott zsidó vagyon. „Nem a miniszterelnök lakóhelyét kifogásolom, de nem kér bocsánatot, csak antiszemitázik” – indokolta pártja Wittner Máriával kapcsolatban kialakított álláspontját.

Módosítanák a Ptk.-t

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a szocialisták a jövő héten kezdeményezik a Ptk. módosítását, hogy a közösség elleni izgatás miatt a kisebbségek egyéni szinten vagy szervezettel bírósághoz fordulhassanak, ha jogsértést észlelnek. Dávid Ibolya, az MDF elnöke arra a kérdésre, hogy támogatja-e a módosítást, elmondta, várja a javaslat írásos változatát, csak ezután tud megalapozott döntést hozni.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője felidézte, hogy a gyűlöletbeszéd kapcsán már korábban nyújtott be javaslatot, így az SZDSZ örömmel támogatja a Ptk. módosítását. Nyitottan állunk a javaslathoz, reagált röviden Navracsics Tibor. Harrach Péter szerint a módosításról szóló korábbi javaslat megosztó volt, így várják az új előterjesztést.

Hungarista karszalag

Az MSZP álláspontja szerint a Magyar Gárda jellege és karaktere alapján a nemzeti szocializmust és a nácizmus testesíti meg. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti őrsereg barnaingeseinek karszalagja a Szálasi-féle hungaristák karszalagját idézi, azon rovásírással egy H betű olvasható, akárcsak a hungaristák zászlajának közepén. Vona Gábor, a Jobbik elnöke és a Magyar Gárda alapítója szintén pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, valóban rovásírásos H szerepel a karszalagon, ő azonban nem is tudott a karszalagról.

Fotó: Huszti István
A nemzeti őrsereg a várban

„Fasiszták gyülekeznek nem a kertek alatt, hanem a köztársaság elnök palotája alatt” – fogalmazott a miniszterelnök. A fasizmustól megóvjuk a nemzetet, mert mi vagyunk többségben, jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány a karszalagról beszél

Komolyan vették

Dávid Ibolya és Eörsi Mátyás mérsékeltebb hangon fogalmazták meg nyilatkozataikat feltehetően annak tudatában, hogy nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak, ahol számos nagykövet diplomata és külföldi újságíró jelent meg. Az MDF elnöke első felszólalóként arról beszélt, hogy az elmúlt napok eseményei egyértelmű nyilatkozatot követelnek a pártoktól. Bár mindenhol vannak szélsőségesek, de a nyugati demokráciák ezeket karanténba zárják, mondta. „Egyértelművé kell tenni, hogy Magyarország többsége nemet mond a gárdákra” – fogalmazott.

Eörsi Mátyás megnyugtatta a világot, hogy „Magyarországon nincs fasizmus és fasisztaveszély, de vannak fasiszták és nácik, mint mindenhol”, a Magyar Gárda pedig veszélyes a demokráciára. Nyugat-Európában világos, hogy a mérséklet politikai erők hol húzzák meg a határt, térségünkben azonban ez még képlékeny, bár Magyarországon nincs szélsőséges párt a parlamentben, mondta.

Ideges a belpolitika

Megjegyezte, hogy ideges a belpolitikai helyzet, és csalódottságról számolt be Orbán Viktor Magyar Gárdával kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozatával kapcsolatban. Végül „Tibor!” felszólítással a Fidesz frakcióvezetőjéhez fordult, és megismételte Kóka János pártelnök szerdai, Fidesznek tett ajánlatát, miszerint ha megszüntetik a politikai közösséget a Jobbikkal az önkormányzatokban, akkor cserébe az SZDSZ támogatását élvezhetik. Navracsics Tibor válaszában kijelentette, hogyha az SZDSZ felbontja a koalíciót az MSZP-vel, akkor helyette megkapják a Fidesz támogatását.

Harrach Péter, a KDNP alelnöke úgy véli, nincs szükség arra, hogy pártja elhatárolódjon a Magyar Gárdától, hiszen a KDNP cselekedetei kiszámíthatóak, értékrendjük hiteles, így mindenki tudja álláspontjukat. „Az emberi méltóság védelmében mindig felemeljük szavunkat. A kormányzatnak pedig kezelnie kéne a társadalmi mozgásokat, nem hisztériát kelteni” – mondta. „Hogyan húzzuk ki a szekeret az árokból, és ki húzza majd a lovakat?” – tette fel a kérdést.

A Fidesz álláspontja megosztó

Dávid Ibolya úgy véli, nincs olyan ügy, amiben a parlamenti pártoknak ne kéne tudniuk együttműködni, bár ellentétek továbbra is maradnak. Az MDF elnöke szerint az öt párt egyetért abban, hogy nincs szükség pártokhoz kapcsolódó félkatonai szervezetekre.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor a Fidesz nyilatkozatát nem tekinti elhatárolódásnak a Magyar Gárdától és a Jobbiktól. „Nem azt kérdeztük, hogy hasznos-e Magyarországnak a Magyar Gárda, nem kéne a jog mögé bújni” – utalt a miniszterelnök Navracsics Tibor kijelentésére, miszerint az állami szervek betilthatták volna a Magyar Gárda megalakulását, hiszen ha tevékenysége a hatalom megdöntésére irányul, úgy sérti az Alkotmányt.

Vona Gábor Jobbik-elnök Gyurcsányhoz hasonlóan nem tekinti elhatárolódásnak a Fidesz álláspontját, továbbá a KDNP-jét sem, jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján.  • Bérelnék
  • Bankszámla