Géza
-11 °C
-4 °C

Gallup: Csak a két nagy párt jutna be a parlamentbe

2004.02.26. 22:38
A statisztikai hibahatáron belüli mértékben változott a két nagy párt támogatottsága a teljes lakosság körében. A Gallup felmérése szerint a Fidesz tábora 32, az MSZP-é 23 százalék. A pártot választó biztos szavazók körében a Fidesz 52, az MSZP 37 százalékon áll. Az adatok szerint a lakosság több mint fele elégedetlen a miniszterelnök tevékenységével.
A szavazásra jogosultak körében az előző hónaphoz képest csak a statisztikai hibahatáron belül történt változás a két nagy párt erőviszonyában, állapította meg a Magyar Gallup Intézet februári felmérése. A választók 32 százaléka szavazott volna a Fideszre, ugyanannyi, mint januárban, az MSZP támogatóinak aránya azonban a múlt havinál két százalékkal magasabb: 23 százalék. Az MSZP és a Fidesz mellett az összes többi pártra együttesen is csak a lakosság kevesebb mint egytizede (november óta változatlanul 8%) szavazna egy most vasárnapi országgyűlési választáson: az MDF-re 3, az SZDSZ-re 2%, a MIÉP-re, a Munkáspártra és a Centrum Pártra 1-1% adná voksát a teljes lakosságból. A felmérést február 5. és 9. között, tehát még az évértékelések előtt végzték.

A valamilyen pártot választók között a Fidesz támogatóinak aránya most 51 százalék, vagyis egy százalékkal kevesebb, mint januárban volt. Az MSZP támogatottsága ebben a kategóriában 37 százalék, 2 százalékkal nagyobb, mint januárban, és ugyanannyi, mint decemberben volt.

Egy pontot javítottak a szocialisták

A pártot választó "biztos szavazók" aránya a januári 47 százalékról 50 százalékra emelkedett. A szocialisták támogatottsága a biztos szavazók körében 37 százalékos, a Fideszé viszont 52 százalékos. A szocialisták, így egy százalékot javítottak január óta, a fideszesek kettőt rontottak. A pártot választó biztos szavazók körében a kisebb pártok közül az SZDSZ és az MDF támogatottsági aránya 4-4 százalék, a MIÉP-é, a Munkáspárté és a Centrum Párté 1-1 százalék, és az egyéb pártokra is 1 százalék szavazna.

A negyven év alattiak körében népszerűbb a Fidesz

Negyvenévesnél fiatalabbak közül valamennyi településtípusban és szinte valamennyi iskolai végzettség szerinti csoportban, a 40 év 60 év közöttiek az egyéb városiak és a falusiak, valamint a középfokú végzettséggel nem rendelkezők körében is a többség a parlamenti ellenzéket támogatja. A kormánypártok csak a 40 év fölötti diplomások, az ötven év fölötti középiskolai végzettségűek és a más iskolai végzettség szerinti csoportokban a 70 év felettiek körében vannak többségben.

A lakosság 55 százaléka elégedetlen a miniszterelnökkel

Hónapról hónapra megvizsgálja a Gallup azt is, hogy megítélésük szerint a kormányfő inkább jól, vagy inkább rosszul látja-e el feladatát. A Medgyessy Péter munkájával elégedetlenek aránya most 55 százalék, a kormányfő munkájával inkább elégedetteké 29 százalék. A bizonytalanok aránya mindössze 14 százalék. A kormánnyal a lakosság még elégedetlenebb: 59 százalék szerint a kormány inkább rosszul végzi dolgát, és csak 28 százalék az elégedettek aránya.

Módszertan
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel.

2004 februárjában 1006 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztek meg. A személyes megkérdezésekre 2004. február 5. és 9. között került sor 67 elsődleges mintavételi ponton. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt.

A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigálták. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/-3,2%, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva kisebb, mint +/-4,5%.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft