Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Szonda: tovább nőtt a Fidesz előnye

2004.01.30. 07:24
A Fidesz vezeti a pártok népszerűségi listáját, a választókorú népességen belül nyolc, a biztos pártválasztók körében kilenc százalékpont előnye van az MSZP-vel szemben. A többi pártnak az elmúlt évben megszokott átlagot hozta a január, kissé - mint az SZDSZ - vagy nagyon - mint az MDF és a MIÉP - lemaradva az ötszázalékos küszöbértéktől - derült ki a Szonda Ipsos legfrissebb kutatásából. A Medián szerint még nagyobb a Fidesz előnye: a biztos pártválasztók között öt százalékpontról tizennégyre nőtt.
A pártpreferenciákban 2003 szeptemberében fordulat történt, ekkor vette át a vezetést az MSZP-től a Fidesz. Azóta a szocialisták és a fiatal demokraták támogatottsága is viszonylag szűk sávban mozog. Az összes választókorú esetében az MSZP-re vonatkozóan 24, illetve 26 százalék, míg a Fidesznél 29 és 34 százalék között alakult a támogatók aránya. Az aktív szavazók körében tavaly szeptembertől mostanáig 39 és 44 százalék között változott a szocialisták, 47 és 50 százalék között a fiatal demokraták aránya - ismerteti pénteki számában a Népszabadság a Szonda Iposos jelentését.

Medián: még nagyobb

A Medián közvélemény-kutató a HVG legfrissebb számában közzétett listáján ugyanakkor a biztos pártválasztók között öt százalékpontról tizennégyre nőtt a Fidesz előnye.

Hónapok óta megfigyelhető az a jellegzetesség, hogy a választásra jogosultak körében a Fidesz százalékpontokban kifejezhető előnye majdnem azonos az aktív választók körében regisztrált eltéréssel. Ez úgy lehetséges, hogy a szocialisták részvételi hajlandósága a választásokon szinte mindig magasabb, mint a fiatal demokratáké. Így van ez ebben a hónapban is: az MSZP-sek 77, a fideszesek 71 százaléka mondja magát egy mostani választás biztos résztvevőjének.

Sok a bizonytalan

Az európai parlamenti választások időszakában nemcsak az egyes pártokhoz kötődő szavazók értékelődnek fel, hanem a politikától távolabb lévők is. Ez, a választópolgárok csaknem négytizedére kiterjedő réteg három különböző csoportra osztható fel. A pártok között keresgélők, a választásukban bizonytalanok adják a legnagyobb hányadot: 18 százaléknyian vannak. Alig mutatható ki társadalmi karakterük, arányuk minden rétegben eléri a 15 százalékot, de sehol nem több 21 százaléknál.

A bizonytalanok nagyjából fele biztosra ígéri részvételét, azaz egy kilencszázalékos, 700 ezres tömeg adhatja a választáson induló politikai erők tényleges tartalékát. Nem könnyíti meg a pártok dolgát, hogy ők is heterogén csoportot alkotnak, de valamivel nagyobb eséllyel találnak ilyen választókat, aktív bizonytalanokat kis településeken, mint Budapesten, illetve alacsonyabb képzettségűek között, mint más rétegekben.

Rejtőzködők

A titkolózók hétszázaléknyi csoportja is sokféle választót magában foglal, de a pártszimpátia elrejtése az átlagosnál gyakrabban fordul elő Budapesten és az értelmiségiek körében.

A politikailag passzívak jelenleg 11 százalékot tesznek ki, s jól megrajzolható az ilyen választók karaktere. Többnyire idősek, szakképzetlenek és falvakban élnek.