Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Szonda: csökkenő támogatottsággal vezet az MSZP

2003.08.26. 07:48
A hónapok óta tartó stabil népszerűségvesztés ellenére még mindig vezet az MSZP - derült ki a Szonda Ipsos a Népszabadságban megjelent felméréséből. A szocialisták visszaesésének a Fidesz csak relatív nyertese, új szavazókat nem sikerült magához csábítania az ellenzéki pártnak. A közvélemény-kutató két párti parlamentet jósol.
Fej fej mellett halad a két nagy párt - derült ki a Szonda-Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásának adataiból. Míg a Medián hét százalékos Fidesz-előnyt mért, a Szonda mérései szerint továbbra is vezetnek a szocialisták.

A teljes lakosság körében azonos a két párt megítélése, mind a Fidesz-MPSZ, mind az MSZP 28 százalékos támogatottságot élvez. A többi párt a statisztikai hibahatáron belüli eredményt ért el, az SZDSZ, az MDF és a MIÉP is két százalékon áll.

Két párti parlament

A biztos szavazó pártválasztók körében az MSZP négy százalékpontos előnnyel vezet. A szocialisták 48 százalékos, a Fidesz 44 százalékos eredményt érne el egy most vasárnapi választáson a Szonda szerint. A közvélemény-kutató két párti parlamentet jósol - a harmadik legerősebb párt, az SZDSZ támogatottsága négy százalék. Az MDF-et a válaszadók két százaléka választaná, csakúgy mint a MIÉP-et.

A Centrum Párt támogatottsága nulla százalékra csökkent.

Zuhanó szocialisták

Bár a vezetést - legalábbis a Szonda felmérésében - megtartotta, a júliusi megtorpanás ellenére hónapok óta stabilan csökken az MSZP támogatottsága. A közvélemény-kutató adatai szerint a választások óta most először esett harminc százalék alá a szocialisták támogatottsága a teljes lakosság körében.

Nem bővül a Fidesz tábora

A Fidesz is csak relatív nyertese az elmúlt hónapok preferenciaváltozásainak, mivel tábora nem bővült - olvasható a Szonda-Ipsos a Népszabadságban megjelent elemzésében. A szocialistáktól elpártoló közel félmillió szavazó ugyanis nem a Fidesz, hanem a politikától ideiglenesen vagy véglegesen elfordulók táborát erősíti.

A szocialisták az ötven év felettiek és a legfeljebb nyolc osztályt végzettek körében különösen népszerű. A Fidesz támogatottsága a szakmunkások és a fiatalok között kimagasló. Az érettségizettek és a diplomások nagyon megosztottak, közel azonos arányban nevezték meg a két pártot.

Egyre több a bizonytalan

Erősen nőtt a bizonytalanok tábora. A teljes lakosság körében 37 százaléknyian nem választottak pártot, a szakképzetlen szegény rétegek között ez az arány 44-46 százalék.