Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gallup: Fej-fej mellett a Fidesz és az MSZP

2003.06.26. 14:08
A Magyar Gallup Intézet júniusi felmérése szerint a pártok népszerűségi listáján a Fidesz beérte az MSZP-t. A két nagy párton kívül más nem kerülne be a parlamentbe, a biztos szavazók körében a Fidesz át is vette a vezetést, a választópolgárok többsége úgy látja, hogy a dolgok rossz irányba mennek. Medgyessy Péter miniszterelnök még soha ne volt ennyire népszerűtlen - derül ki a Gallup jelentéséből.
A Magyar Gallup Intézet június közepén végzett kutatásának adatai alapján a szavazásra jogosultak körében a megkérdezettek 31 százaléka válaszolta, hogy a Magyar Szocialista Pártra szavazna egy "most vasárnap tartandó választáson", és ugyancsak 31 százaléka azt, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetségre.

A módszerről
A Magyar Gallup Intézet minden hónapban vizsgálatot folytat az ország felnőtt lakosságának összetételét a nemek aránya, a korcsoportok aránya, valamint a lakóhely településtípusa szerint pontosan tükröző mintán. A Gallup kérdezői minden egyes hónapban más és más véletlenszerűen kiválasztott embereket keresnek fel. 2003 májusában 1014 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A megkérdezésekre 2003. június 12. és 18. között került sor az ország 67 településén. A vizsgálatok keretében többek között arról is kérdezik a megkérdezetteket, hogy melyik pártra szavaznának, ha most rendeznék a parlamenti választásokat.

Csökken az MSZP támogatottsága

A teljes felnőtt népesség körében az MSZP támogatottsága a Gallup előző havi méréséhez képest 2 százalékponttal csökkent, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség támogatottsága pedig 4 százalékponttal nőtt, így most a két pártot a választókorú népességnek ugyanakkora hányada támogatja. Ebben a körben csaknem 2-2 százalék szavazna az SZDSZ-re és az MDF-re, 1-1 százalék támogatja a MIÉP-et és a Centrum Pártot, és ugyancsak 1 százaléknyi az egyéb pártokra szavazók aránya.

Kétpárti lenne a parlament

A valamilyen pártot választók közt (ők a teljes lakosság 66 százalékát alkotják) az előző havi mérés óta 4 százalékponttal csökkent a szocialisták és 5 százalékponttal nőtt a Fidesz támogatóinak aránya. Az MSZP ebben a kategóriában is elvesztette előnyét: a szocialistákat is és a polgári szövetséget is a pártot választani tudók 45-45 százalék támogatja. A pártot választók között 3-3 százalék szavazna az SZDSZ-re is és az MDF-re is, 2 százalék a Centrum Pártra, 1-1 százalék a MIÉP-re, a Munkáspártra és ugyan csak 1 százalék egyéb pártokra.

A biztos szavazó pártválasztók körében a múlt hónap óta 3 százalékponttal csökkent az MSZP-szavazók aránya, a Fidesz szavazóinak aránya pedig 4 százalékponttal gyarapodott. Ez a változás azt eredményezte, hogy a Fidesz ebben a kategóriában átvette a vezetést: támogatóinak aránya 2 százalékponttal meghaladja az MSZP-ét. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetségre a biztos szavazóknak 47, az MSZP-re 45 százaléka adná a voksát. Az SZDSZ támogatottsága a biztos szavazók körében 3, a Centrum Párté 2, az MDF-és és a MIÉP-é 1-1 százalék, és további 1 százalék más pártokra szavazna.

Ötven felett az MSZP túlsúlyban

A Gallup felmérése szerint a 18-49 év közötti korosztályok mindegyikében a Fidesz támogatói alkotják a többséget, az 50 év felettiek körében viszont az MSZP hívei vannak túlsúlyban.

A dolgok általános menetével, az országban zajló folyamatokkal való elégedettségben erőteljes változást figyelhető meg a májusi és a júniusi mérés során. Az elégedettek áprilisban még abszolút többségben voltak. Ez az 51 százalék májusra relatív többségre olvadt: 42 százalékra csökkent; mostanra, júniusra viszont már a dolgok általános menetével elégedetlenek kerültek többségbe, méghozzá abszolút többségbe. Arra a kérdésre, hogy "Ön szerint a Magyarországon összességében milyen irányba mennek a dolgok", most 53 százalék válaszolta azt, hogy rossz irányba, és 35 százalék, hogy jó irányba haladnak a folyamatok.

Medgyessyvel elégedetlenek

A miniszterelnök munkájával való elégedettség ebben a kormányzati ciklusban még sosem mutatott ilyen alacsony értéket. Most már a lakosságnak csupán a relatív többsége, 43 százaléka mondja, hogy a miniszterelnök inkább jól látja el feladatát. Ez az előző havi méréshez képest, amikor még a lakosság fele elégedett volt Medgyessy Péterrel, 7 százalékpontos csökkenést jelent. A miniszterelnök munkájával elégedetlenek aránya ezzel szemben - a múlt havihoz képest 8 százalékponttal - 41 százalékra nőtt. Az elégedettség csökkenése és az elégedetlenség erőteljesebb növekedése tavaly augusztus óta érvényesülő, hosszú távú tendencia.