A gánti gépzúzó

2002.05.17. 17:40
Összetörte a Magyar Hírlap riporterének fényképezőgépét Orbán Győző. A miniszterelnök édesapja akkor tűzött össze a fotóssal, amikor az Orbán gánti bányájáról akart képeket csinálni. A rendőrség nyomozást indított az ügyvezető kormányfő apja ellen rongálás alapos gyanúja miatt.
Rongálás alapos gyanújával indított nyomozást a bicskei rendőrkapitányság annak kapcsán, hogy a "gánti bányatulajdonos megrongálta a Magyar Hírlap fotóriporterének fényképezőgépét" - közölte az Index érdeklődésére R. Szabó Ágnes, a Fejér megye Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Tájékoztatása szerint 11 óra 30 perckor rövid szóváltást követően történt az incidens. A bányatulajdonos nehezményezte a fényképezést majd váratlanul kitépte a gépet a fotós kezéből és földhöz csapta. A rendőrséghez a 112-es segélyhívó vonalon érkezett riasztás: a fotóriporter kért segítséget a hatóság képviselőitől. A jelzést követően a helyszínre érkező egyenruhások az érintettek első meghallgatását már le is végezte. Arról szakértő fog dönteni, hogy a fényképezőgép megrongálása mekkora kárt okozott.

A Magyar Hírlap munkatársai folytatni akarták pénteken megjelent cikküket, melyben arról tudósítottak, hogy gőzerővel zajlik a gánti bányában a termelés. Innen szállítják ugyanis a követ a Székesfehérvárt elkerülő úthoz. A lap fotoriportere, Dezső Tamás az Indexnek elmondta, hogy a gánti bánya előtt egy rendkívül ideges úriember szólította föl távozásra. A fotós azt hitte, hogy az objektum túlbuzgó portásával áll szemben. Dezső bemutatkozott, és közölte, hogy katonai létesítmények is fényképezhetők engedély nélkül kívülről, nem látja hát okát annak, hogy távozzon a helyszínről. Az ideges úr azonban megunta a vitát, megragadta a fotós egymillió forint értékű gépét, és földhöz vágta.

A fotóssal lévő újságíró fölismerte az ideges urat: Orbán Győző volt az, az ügyvezető miniszterelnök édesapja, a gánti bánya tulajdonosa. A gépzúzó bányatulaj néhány perc múlva távozott a helyszínről, majd később visszatért.

A fotós értesítette a rendőrséget, amely több mint félóra alatt ért a helyszínre. Kérdésünkre a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy bejelentés érkezett a gánti bányától, és azt is, hogy egy járőr elindult a helyszínre.

Nem sokkal később a bányához három egyenruhás érkezett, akik a fényképészt már ki is kérdezték. A járőrök jegyzőkönyvet vettek fel a történtekről, ám Orbán Győzőt nem hallgatták ki, Dezső Tamásnak pedig azt tanácsolták: menjen be a bicskei rendőrségre és tegyen feljelentést.

Dezső rongálás miatt kezdeményez bűntetőeljárást a távozó miniszterelnök édesapja ellen. Jogi szakértőnk szerint a kárérték nagyságrendje miatt, a rongálás minősített esete áll fenn. Ezzel együtt Orbán Győző ellen garázdaság miatt is eljárhatnak.

A Magyar Hírlap vezetése megdöbbenve értesült a Gánton történtekről, ám a lap nem kíván bővebben nyilatkozni az esettel kapcsolatban annak érdekében, hogy ne befolyásolja a rendőrségi nyomozást - jelentette ki Kis Zoltán főszerkesztő-helyettes. A lap egyébként segítséget nyújt a jogiképviselet ellátásához, amennyiben a fotós peres úton kívánja érvényesíteni kárigényét.