Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Akciós dolomit az Orbán-bányából a MOL-kutaknál

2001.12.19. 11:13
Kötelező árusítani az arra kijelölt MOL-benzinkutak boltjaiban az Orbán család bányájából származó dolomit díszkőzúzalékot. Az állami nagyvállaltnál a 10 kilós kiszerelésű zúzalékot most akciós áron kínálják: mindössze 990 forintért. Orbán Győző az Indexnek kijelentette: öt év múlva nyilatkozik, szerinte akkor majd nem csak meséket lehet olvasni az újságokban.
Suchman Tamás MSZP-s képviselő hívta fel a Népszava figyelmét arra, hogy a MOL Rt. cégvezetésének jóváhagyásával még novemberben került fel a kötelezően árusítandó termékek listájára a gánti Orbán-bányából származó dolomit. A terméket jelenleg akciósan árusítják az ország számos MOL-kútjának boltjában, 990 forintért. Ezt az információt, valamint, hogy valóban létezik a kötelezően árusítandó áruk listája, több vidéki benzinkútnál is megerősítették az Indexnek.

Mese ez gyermek

Erről a másik oldalt kellene megkérdezni - mondta Orbán Győző, a Dolomit Kft. alapítója és többségi tulajdonosa, a miniszterelnök édesapja az Index kérdésére, milyen marketingstratégia szükséges ahhoz, hogy egy termék felkerüljön a MOL Shopok kötelezendően árusítandó termékeinek listájára. Hozzátette, ma szinte csak meséket lehet olvasni az újságokban, éppen ezért ő csak öt év múlva válaszol újságírói kérdésekre.

A beszállító, nem a MOL

Ebben a kérdésben nem tudok tájékoztatást adni - mondta Hajdú Orsolya, a MOL Rt. marketingkommunikációs vezetője az Indexnek. Felkai György szóvivő korábban cáfolta, hogy Orbán Győző bányájából származna a dolomit. Később viszont arról tájékoztatta a Népszavát, hogy tényleg árulnak dolomitot, mint ahogy még vagy 200 más árucikket. Felkai szerint A MOL nem a bányával, hanem a törökbálinti székhelyű Lekkerland Kft. beszállítóval áll kapcsolatban. Ez a cég, Felkai állítása szerint valamennyi töltőállomásnak szállít. A Lekkerland vezetőjét nem sikerült elérnünk, mivel állítólag elutazott.

Méhészkesztyű sincs

Az Index újságírója megpróbált karácsonyra díszkőzúzalékot vásárolni a legnagyobb nemzetközi üzemanyag-árusító cégek magyarországi üzleteinél, de csalódnia kellett. A MOL-on kívül sehol nem kapott ilyen portékát, sőt, még vissza is kérdeztek az egyik kútnál: Méhészkesztyű nem kéne?

Suchman Tamás szomorú

Suchman Tamás úgy véli, elszomorító és kisstílű, hogy a miniszterelnök édesapja, azon túl, hogy a dunai vasműbe és az autópályákhoz is szállít, még egy állami nagyvállaltnál is árusíttat 10 kilós kiszerelésű zúzalékot.

A szocialista képviselő szerint az Orbán-bányából származó kőzetet tartalmazó vödröket nemcsak hogy kötelező árulni, de az is meg van adva, hogy a bejárat bal oldalára kell kirakni. A Népszava munkatársa zúzalékvásárló körútja után megerősítette Suchman állítását: a bolt bejáratának bal oldalán ott figyeltek takaros rendben a díszkőzúzalékos vödrök.