Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Kóka János

2006.06.02. 10:29

Budapesten született 1972-ben, a SOTE-n szerzett orvosi diplomát 1996-ban, de soha nem praktizált. A házassága révén került üzleti kapcsolatba az Elenderrel, amelynek 1996-tól ügyvezető, majd 1998-tól vezérigazgatója. Több IT-vállalatban (PSINet, Elender, Webigen, Euronet) van érdekeltsége és vezeti azokat 1999-2004 között. A Gyurcsány-kormány tagja 2004-2006 között gazdasági miniszterként. A 2006-os választáson egyéniben vereséget szenved az I. kerületben, de országos listáról bejut a parlamentbe. Feleségétől külön él, egy gyermeke van.

Legfőbb kihívások

  • Az autópálya-fejlesztési program végig vitele úgy, hogy sikerüljön egy, az Eurostat szemét nem szúró, a magyar költségvetési hiányát nem növeli finanszírozási módszert kitalálni
  • A közúthálózat rendbetétele
  • Az M0-ás keleti és észak-budai szektorának megépítése
  • Az uniós fejlesztési források hatékony felhasználása
  • Vasúti reform
  • A MÁV és a Malév privatizálása

Esélyek, buktatók, ellenlábasok

Vannak olyan, párton belüli érdekcsoportok, amelyeket zavar Kóka János berobbanása a magyar politikába, és erősödő súlya az SZDSZ-en belül. Komoly ellenlábasa Kovács Kálmán és a párt belső ellenzékéhez tartozó Fodor Gábor lehet. A gazdasági minisztériumot sokáig hírbe hozták Kiss Péterrel és Baráth Etelével is, de azzal, hogy elvonják onnan az uniós támogatások kezelését, a miniszteri szék vonzereje jelentősen csökkent.

Kinek az embere?

Bár az SZDSZ delegálja a kormányba, valójában Gyurcsány Ferenc bizalmasának számít.

Ő mondta

"Magyarország a pannon Puma" (FAZ, 2005. szeptember 19.)

"A magyar tudósokkal az a gond, hogy akik meghatározóak vagy alkottak valami maradandót, már nem élnek... Az MTA-nak azon területeit, amelyek nem szolgálják közvetlenül a versenyképességet, a földdel kell egyenlővé tenni, mert csak porosodó iratokat gyártanak" (Fiatal közgazdászok országos találkozója, 2005. április 2.)

"Mint ahogy a sztálinizmus problémája sem az volt, hogy egy Sztálin volt, hanem az, hogy megjelentek a kis Sztálinok, meg fognak jelenni vidéken a kis Orbánok, akik nem állnak meg a legnagyobb vállalatoknál" (az országgyűlés gazdasági bizottságának ülése, 2005. december 15.)

"Az igazi családfő a Kóka nagymama, aki már elmúlt 80, de még ma is szakmai ipartestületet vezet, kozmetikusiskolákat alapít" (HVG, 2005. november 23.)

"Kifejezetten az alacsony, vékony, sötét hajú, feszes testű, okos, talpraesett lányokat szerettem" (Playboy, 2005. április)

"Az én vagyoni gyarapodásom egy nyitott könyv" (Playboy, 2005. április)

"OV-t hallgatva egyre inkább meggyőződésem, hogy nyerni fogunk" (Index Törzsasztal, 2006. február 3.)

"Üzletember vagyok, a cégem a Magyar Köztársaság" (Előadás topmenedzsereknek CEU-n, 2005. november 10.)  • Vennék
  • Hírek