Konrád
8 °C
26 °C

Hiller szerint időben kellett volna fizetni a gazdáknak

2005.02.22. 11:30
Hiller István MSZP-elnök a Nap-keltében azt mondta, hogy időben ki kellett volna fizetni a gazdáknak járó támogatásokat és a határidőket be kell tudni tartani. Közben a parlamentben is szóba került a gazdademonstráció, Turi-Kovács Béla élesen bírálta a kormányzat támogatási politikáját, a földművelési államtitkár pedig azt mondta, mindent elkövetnek azért, hogy a gazdák megkapják a támogatásokat.

"A mezőgazdasági gazdálkodók támogatásait időben ki kellett volna fizetnie a kormányzatnak" - jelentette ki kedden Hiller István, az MSZP elnöke. A politikus a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában azt mondta, méltánytalannak tartja az "időpont-csúszást", de biztos abban, hogy a gazdák támogatásait "belátható időn belül" kifizetik.

Nem lehet vita tárgya a támogatások kifizetése


Traktorok a Felvonulási téren
Kattintson a képre!

"Biztos vagyok benne, hogy a gazdák által megkötött vagy (...) beadott pályázatok, amelyekre szerződés van, (...) tudom, hogy ezek belátható időn belül kifizetésre kerülnek. Ez nem menti azt, hogy időben nem kerültek kifizetésre" - mondta. A nagyobbik kormánypárt elnöke elmondta, "azok a szerződések, amelyek megköttettek és amelyek sikeres pályázatok voltak, ezeket a pályázatokat, ezeket a szerződéseket ki kell fizetni". "Ez nem lehet vita tárgya" - mondta. Hozzátette, az időpontokat be kell tudni tartani még akkor is, hogy ha Magyarországnak ez az első teljes éve Európai Unióban.

Gazda demonstráció a parlamentben is

"A szűnni nem akaró kádárizmus és az elmúlt három év mulasztásai vezettek a gazdák tüntetéséhez" - mondta Turi-Kovács Béla (Fidesz) kedden napirend előtt az Országgyűlésben. "Meg kellett volna védeni az európai uniós szabályok figyelembe vételével a hazai árutermelést" - közölte az ellenzéki politikus a földművelésügyi tárca elmulasztott lépéseit sorolva.

"A gazdák az életükért tüntetnek"


Gazdák a Kossuth téren
Klikk a képre!

A politikus szerint a kormány nem tudta megoldani azt sem, hogy a gazdák fel tudják venni az európai uniós és a hazai kiegészítő támogatásokat. A gazdák az életükét tüntetnek - mondta, hozzátéve, hogy meg kell tartani a gazdatársadalmat, de ehhez változtatni kell az agrárpolitikán.

"A gazdák tüntetését nem a szakmaiság vezérli

Pásztohy András, a földművelésügyi minisztérium politikai államtitkára válaszában leszögezte, a kormány mindent elkövet azért, hogy a gazdálkodók igénybe tudják venni a támogatásokat. Szavai szerint a gazdák tüntetését nem a szakmaiság vezérli, de ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják a támogatások kifizetését. Az államtitkár szerint 2002-ben a Medgyessy-kormánynak azzal kellett kezdenie a munkáját, hogy az eladósodott mezőgazdaságot az adósságától megszabadítsa.

Pásztohy hozzátette, hogy a támogatások kifizetésének felgyorsítása után 2005 márciusára a gazdálkodók 90 százaléka megkapja a támogatásokat.

Piknik és készülődés
Igazi piknikhangulat uralkodott kedden reggel, néhány órával a gazdák parlament előtti demonstrációja előtt a mezőgazdaságból élők Felvonulás téri gyülekezőjén. A traktorok az egész teret betöltik, tulajdonosaik reggel kezdenek visszaszivárogni a demonstráció helyszínére. Merthogy ez egy igazán megszervezett program: a gazdák kollégiumokban, szállodákban töltötték az éjszakát.

A tiltakozók elszántnak tűnnek, a többség azt mondja, addig a fővárosban maradnak, amíg valami megállapodás nem jön létre a földalapú támogatások kifizetésére. Ez hektáronként 34 ezer forint, amelyből jellemzően hektáronként nyolcat már kifizettek.

Csakhogy ez békési beszélgetőpartnerünk szerint elégtelen a hitelek kigazdálkodásához, főleg úgy, hogy a gabonáért az önköltségi árat sem kapják meg. Miközben a mezőgazdaság válságáról beszélgetünk, tőlünk jobbra birka-, balra pedig malacpörkölt készül. A gazdák melegedésére szolgáló sátorban pedig forralt bort és teát kortyolgatnak az ébredező gazdák, olykor érkezik néhány láda alma, vagy éppen frissen fejt tehéntej is.

"Nincsen nekünk politikai irányultságunk, kisgazdák lennénk, ha érdemes volna" - mondja Kovács György békéscsabai gazdálkodó, aki szerint a Fidesz csak "rátelepedett" az akcióra. A kiváló perkeltek délutánra készülnek el, a gazdák addig is a parlament elé vonulnak. De valószínűleg nem tehetik ezt együtt, mert állítólag a csoportos és gyalogos parlament elé vonuláshoz nem kaptak engedélyt, az ország háza elé pedig csak hat-nyolc traktor mehet.