Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Már biztos, hogy Gergényi nem lesz országos főkapitány

2004.08.30. 09:21
A Népszabadság szerint Ignácz István Pest megyei főkapitányért, illetve Bencze József a VPOP rendészeti főigazgatójának kinevezéséért lobbizik több szocialista politikus, miután kiderült, hogy Gergényi Péter már nem várományosa az országos rendőrfőkapitányi posztnak. A lap szerint esélyes lehet a posztra Ferenczi László, az ORFK bűnügyi főigazgatója is. Gergényi jelölését megfelelő iskolai végzettsége hiánya miatt vonta vissza a belügyminiszter.
Gergényi Péter vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya már nem országos rendőrfőkapitány-jelölt - értesült a Népszabadság. A lap szerint Lamperth Mónika belügyminiszter még pénteken közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölttel, a kormányfő helyettesével, hogy nem Gergényit jelöli újra az ORFK élére. Gyurcsány a lap szerint akceptálja majd a belügyminiszter kérését és nem vár a kinevezéséig, még mint kvázi miniszterelnök kinevezi a távozó Salgó László utódát.

A lap tudni véli, hogy több befolyásos szocialista kezdett lobbizni Ignácz István pest megyei főkapitány, illetve Bencze József, a VPOP rendészeti főigazgatója kinevezéséért. Esélyes lehet még a tisztségre Ferenczi László, az ORFK bűnügyi főigazgatója, akit Lamperth Mónika bizalmi embereként említ a lap.

A Népszabadság szerint a belügyminiszter hivatalosan azzal indokolja Gergényi mellőzését, hogy nincs egyetemi végzettsége, ami szükséges lenne a poszt betöltéséhez, bár alapvetően Medgyessy Péter bukása okozott új helyzetet.

Néhány hete az Index írt elsőként arról, hogy Gergényi Péternek csupán rendőrtiszti főiskolai végzettsége van, holott a poszt elnyeréséhez egyetemi diploma szükséges. Medgyessy Péter akkor azt nyilatkozta, ha kell megváltoztatják a kérdést szabályozó kormányrendeletet, hogy mégis Gergényi lehessen a főrendőr. A törvényelőkészítés megindult, ám Medgyessy Péter másfél héttel ezelőtti bukásakor le is állt.