Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Gergényi egyelőre nem lesz országos rendőrfőkapitány

2004.08.25. 06:50
A Népszabadság információi szerint a kancellária kezdeményezésére visszavonták azt a jogszabály-módosítási javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a jelenlegi budapesti főrendőr - akinek csak rendőrtiszti főiskolai végzettsége van - beülhessen az egyetemi diplomához kötött országos főkapitányi székbe.
Salgó László mostani főkapitány szeptember 15-i felmentését, illetve Gergényi hivatalba lépését Medgyessy Péter miniszterelnök augusztus első napjaiban még tényként közölte. Az eredeti elképzelések szerint a jelöltet szeptember első napjaiban hallgatta volna meg az Országgyűlés rendészeti bizottsága.

Gergényi kedvéért

Az új országos főkapitány kinevezését formálisan csak ez után javasolhatná a belügyminiszter, a meghallgatás azonban Medgyessy távozása miatt minden bizonnyal elmarad. A Népszabadság értesülései szerint: kormánypárti képviselők is kifogásolták, hogy Gergényi kedvéért kormányrendeletet módosítsanak. Ilyen lépésre legutóbb az Orbán-kormány idején volt példa, amikor államigazgatási és vezetői gyakorlat nélkül állították Grespik László ügyvédet a Fővárosi Közigazgatási Hivatal élére.

A Miniszterelnöki Hivatalban a napilap kérdésére az országos főkapitányi poszton kilátásba helyezett személycsere kapcsán nem nyilatkoztak, de valószínűsíthető, hogy az új kormányfő hivatalba lépéséig ez a kinevezés sincs napirenden. Egyes vélemények szerint más személyek neve is szóba kerülhet. A Népszabadság szerint hivatalosan még a posztjáról lemondott Salgó Lászlót sem mentették fel.