Béla
12 °C
27 °C

Gergényi neve nem szerepel a tévéostromról készült jelentésben

2006.11.15. 10:44
A Népszabadság szerint a tévéostromról készült jelentés nem veti fel súlyosan a budapesti rendőrfőkapitány felelősségét, a Magyar Hírlap viszont úgy tudja: akár még az is előfordulhat, hogy elfogadják Gergényi nyugdíjazási kérelmét. A Fidesz alternatív vizsgálóbizottságot állít fel az október 23-i események tisztázására, írja a Magyar Nemzet.

Gergényi Péter neve nem szerepel a tévéostromról készült százegy oldalas jelentésben, írja a Magyar Hírlap. A Népszabadság szerint a budapesti rendőrfőkapitány neve valóban nincs a jelentésben, a beosztására azonban utal a szöveg. A lap szerint "nem veti fel annyira súlyosan" Gergényi felelősségét, mint azt többen feltételezik, a Magyar Hírlap viszont azt írja, hogy "a kormányzat álláspontja megváltozhat a főkapitány nyugdíjazásával kapcsolatban".

Gergényi hozzáírhat

Petrétei József rendészeti miniszter hétfőn tovább küldte a jelentést a budapesti rendőrfőkapitánynak, hogy megismerkedjen a dokumentum tartalmával és hozzáírhassa saját véleményét is.

Az egyelőre titkos jelentést egy öttagú bizottság készítette, és a jövő héten kerülhet nyilvánosságra, de nem a teljes szöveg. A Népszabadság úgy tudja, hogy kimaradnak belőle a rendőrség működőképességét veszélyeztető passzusok.

Költségvetési okokkal magyarázzák

A szombati Magyar Hírlap idézett a jelentés veretesebb megállapításaiból. Eszerint nem vetették be az MTV-székház mögött várakozó több mint kétszáz rendőrt, miközben egy baranyai osztag próbálta védeni a székház bejáratát, a rendőröknek megtiltották a gumibot használatát a botokkal, üvegekkel felfegyverzett garázdákkal szemben, és a végül elakadt vízágyú bevetése sem volt szakszerű.

A hétfői Népszabadság még hozzáteszi: a jelentés szerint a költségvetési okokból elmaradt fejlesztésekkel magyarázható, hogy a rendőröknek nem volt megfelelő pajzsuk, lábszár- és arcvédőjük.