Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Romagettó Cserehátban

2004.02.04. 08:00
A Dunántúlon fogy a roma népesség. A legtöbben Budapestre költöznek, ahol agglomerációs építkezéseken vállalnak munkát. A Bükk és a Zempléni-hegység által határolt Cserehátban ugyanakkor olyan gettósodó mikrorégió alakult ki, amely példátlan Magyarország történetében - írja a Népszabadság.
Tavaly fölgyorsult a romák vándorlása: a Dunántúlról elsősorban Budapestre, illetve a fővárosi agglomerációba költöztek - írja a Népszabadság a Tárki felmérését idézve.

Új alapokra helyezték

A múlt évben fölgyorsult a roma népesség vándorlása: számuk 2003-ban jelentősen növekedett Közép-Magyarországon, illetve azokon a településeken, amelyek lélekszáma nem haladja meg az ezret. Ezzel egyidejűleg - elvándorlás miatt - a roma lakosság fogyásáról számoltak be a dunántúli régiók önkormányzatai.

A Tárki kutatási adataiból elsősorban arra lehet következtetni, hogy a közép- és a nyugat-dunántúli régió ipartelepein már nemigen foglalkoztatnak romákat. Korábban egy-egy nagyobb cég, például a székesfehérvári IBM romákat is alkalmazott bedolgozó munkásként - ezért a lehetőségért érdemes volt időlegesen letelepedni -, de ezek a társaságok idővel új alapokra helyezték tevékenységüket.

Gettósodás a Cserhátban

A romák jelentős része Budapesten, illetve a budapesti agglomerációban próbál lehetőségeket keresni. Ezzel is magyarázható, hogy számuk a közép-magyarországi régióban jelentősen növekedett. Többnyire alkalmi munkalehetőségekben bízhatnak, leginkább építkezéseken alkalmazzák őket - írja a Népszabadság.

A romák vándorlása komolyan érinti az egyébként is nagyon súlyos gondokkal küzdő észak-alföldi és észak-magyarországi régiót. Az oda települő romák gyakorlatilag föladják annak lehetőségét, hogy munkát kapjanak. A Bükk és a Zempléni-hegység által határolt Cserehátban olyan gettósodó mikrorégió alakult ki, amely - miként azt a Népszabadságnak korábban nyilatkozó Ladányi István szociológus állította - példátlan Magyarország történetében. Rejtély, hogy ezek a romák miből élnek, mert közel és távol nincs munkahely.