Aliz
6 °C
14 °C

Csak a választások után látogat idősb. Bushhoz Orbán

2006.09.13. 08:41
Elhalasztották Orbán Viktor szeptemberre tervezett amerikai látogatását. A Fidesz elnökének kabinetfőnöke szerint nem az önkormányzati választások, hanem az idősebb George Bush egyéb elfoglaltságai miatt.

Amerikai kérésre október 1. a magyarországi önkormányzati választások utánra halasztják Orbán Viktor tervezett amerikai magánlátogatását , értesült a Népszabadság. A Fidesz elnöke George Herbert Walker, az Egyesült Államok nemrégiben távozott budapesti nagykövete, az amerikai elnök rokonának meghívására látogat majd Maine államba, ahol találkozik George W. Bush édesapjával, az exelnök George Bushsal is.

Az idősebb Bush és Walker ugyanis nem csak rokonok, de szomszédok is.

A Népszabadság washingtoni tudósítója úgy tudja, hogy az eredetileg szeptemberre tervezett utazás célja a republikánusok hagyományos konzervatív szárnya és a Fidesz megromlott kapcsolatainak megújítása lehet. Orbán 2001. szeptember 11., illetve az iraki háború miatt került szembe a republikánusok politikáját mostanában meghatározó neokonzervatív frakcióval.

A Népszabadságszerint Orbán látogatása ellen a demokraták és az amerikai külügyi aparátus is tiltakozik. Éppen ezért felmerült, hogy Orbán a 2010-es magyarországi parlamenti választásokit többször is Washingtonba látogatna.

Deutsch-Für Tamás, Orbán kabinetfőnöke a Népszabadságnak hangsúlyozta, hogy a látogatást csak elhalasztották. Ráadásul nem az önkormányzati választások, hanem az idősebb Bush egyébb elfoglaltságai miatt halasztották későbre az utazást.

Deutsch-Für Tamás az Orbán-vizit elmaradásáról a Magyar Nemzetnek Online-nak is nyilatkozott, azt állítva a Népszabadság cikk több valótlanságot is tartalmaz. Szerinte szóba sem került, hogy Orbánék New Yorkot egyáltalán csak érintenék egyelőre elmaradt, de néhány héten belül megvalósuló amerikai viziten. A kabinetfőnök szerint fel sem merült, hogy Martonyi János társaságában utazna Orbán Viktor, hiszen ez egy magánprogram, amelyre a Walker házaspár hívta meg őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?