Gusztáv
-4 °C
1 °C

Még mindig titkolják Kóka utódját

2007.11.15. 13:27
Legkésőbb december közepéig kiderül, ki váltja Kóka Jánost a gazdasági tárca élén. Hírbe hozták már Garamhegyi Ábelt, Kákosy Csabát, Szetey Gábort és Szalay-Berzeviczy Attilát is. Úgy tudjuk, Kákosy és Szetey az esélyesek, de az SZDSZ ügyvivőinek szavazásán még akár meglepetés is születhet.

A következő hetekben újabb megmérettetés vár az SZDSZ elnökére, Kóka János ugyanis leköszön a gazdasági tárca éléről, hogy minden energiáját a párt vezetésére fordíthassa, és kormánytagként ne legyen kvázi a miniszterelnök beosztottja. Gondoskodni kell tehát az új gazdasági miniszter kinevezéséről.

A döntésnek tétje az is, hogy az utód kinevezése kulcskérdés lehet Kóka esetleges párton belüli megerősödésében. Korábban Kóka nem járt sikerrel, mikor saját jelöltjét vitte az ügyvivők elé, akkor a párt legfőbb döntéshozói testülete Erdős Péter ellenében Horváth Ágnes egészségügyi minisztersége mellett döntött.

A hírek szerint Garamhegyi Ábel, a tárca jelenlegi államtitkárának hírbe hozása nem érdemi, Kákosy Csaba, a GKM jelenlegi kabinetfőnöke azonban Kóka János jelöltje lehet, Szetey Gábor személyügyi államtitkárt pedig Fodor Gábor támogathatja.

A jelöltek közt előkerült Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnökének neve is, de a Népszava szerint ennek leginkább taktikai oka van. Szalay-Berzeviczy csütörtök délután közleményben cáfolta, hogy kormányzati pozíciót vállalna, "továbbra is a BÉT Igazgatósága által kidolgozott stratégia megvalósítását tekinti elsődleges feladatának".

A döntés meghozataláról egyébként annyit lehet tudni, hogy Kóka lemondásakor az év végét jelölték meg, később ezt december közepére pontosították. Az SZDSZ-ben hivatalosan ennél jobban egyelőre nem tudták konkretizálni, mikor derül ki az új gazdasági miniszter személye. A Népszava csütörtöki számában ugyanakkor arról ír, hogy az SZDSZ ügyvivői testülete jövő kedden hozza meg a döntést.

Kákosyt Kóka jelöltjeként valódi esélyesnek tartják, remekül képzett szakembernek számít, és 2004 óta tevékenykedik kabinetfőnökként. Ismertsége viszont messze elmarad Szeteyétől. Úgy tudjuk azonban, a jelöltekről nincsenek előzetes egyeztetések az ügyvivők közt, így bármilyen meglepetés születhet az elnökkel együtt 13 tagú testület szavazásakor.

Egyesek szerint erre azért is van esély, mert Szetey Gábor is starthoz áll. A személyügyi államtitkár ugyan Gyurcsány emberének számít, és nem is tagja az SZDSZ-nek, de ez nem jelenthet komoly problémát, hiszen Horváth Ágnes is csak megszavazása után lett párttag. Szetey egyébként a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen folytatta tanulmányait, így a személyügyeken túl rendelkezik gazdasági ismeretekkel is.