Kalapács alatt az elnök ajándékai

2000.12.11. 13:09
Árverésen értékesítik Göncz Árpád, volt államfő külföldi látogatásain kapott ajándéktárgyait. A 241 darab emléktárgy összkikiáltási ára két és fél millió forint, de szakemberek szerint megjósolhatatlan, hogy végül is mennyi pénz folyik majd be a tulajdonosként megjelölt Kézenfogva Alapítvány kasszájába. Az árverést Göncz Árpád kezdeményezte, aki - saját bevallása szerint - már csak kevés ajándékról tudja, hogy honnan kapta. Persze vannak, amelyektől sohasem válna meg, így a modern afrikai szobor, a húszcentis kacsafigura, valamint a kumiszos tál egyelőre tökéletes biztonságban van.
Az árverésen befolyt összegből lakóparkok épülnek
- Úgy érzem, illendő, hogy ezek a tárgyak, amit államfői minőségemben kaptam, a magyar nép tulajdonai legyenek, hiszen őket képviseltem minden országban - kezdte köszöntőjét Göncz Árpád a Nagyházi Galériában tartott hétfői sajtótájékoztatón. A helyszín nem véletlen, ugyanis hat nap múlva itt fogják árverésre bocsátani a protokolláris ajándékokat. A 241 darab kikiáltási ára két és fél millió forint, amellyel a felajánló a Kézenfogva Alapítványt kívánja támogatni. Eddig az Iparművészeti Múzeumban voltak kiállítva a tárgyak az Elnök ajándékai című tárlaton. A kiállítást mintegy 30 ezren látták.

Szimbolikus értékek

- A karácsony előtti árverési időszakban csak nehezen, de annál nagyobb lelkesedéssel talált egy napot a Nagyházi Galéria az árverés levezetésére - utalt a szervezés bonyolultságára Nagyházi Csaba, a galéria ügyvezetője. Szakértők szerint megjósolhatatlan a befolyó összeg, ugyanis ,,ezeknek a tárgyaknak inkább szimbolikus értéke van, mint művészi". Ezt támasztja alá, hogy a körübelül 1000 darabos gyűjteményből vasárnap csupán a negyede kerül árverésre.

A gyűjteményből először a múzeumok válogattak, és amely tárgy megnyerte a tetszésüket, vagy amelyeket be tudták illeszteni valamely saját gyűjteményükbe, azt kiemelhették a kollekcióból. Így az ajándékhalmazból kapott a Bányászati Múzeum, a Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum, valamint az összes jelentősebb gyűjtemény.

- Ez nem jelenti azt, hogy a legértékesebbeket elorozták a múzeumok - hangzott el a sajtótájékoztatón. Jelen pillanatban a Nemzeti Múzeumban vizsgálják azt a 200 darab érme- és plakettkollekciót is, amelyet feltehetőleg ugyanilyen céllal február elején fognak elárverezni.

Nem minden eladó

A Fehér Házban is ilyen a hajó, csak nagyobb
A tíz év alatt felgyülemlett ajándékkupac némelyikétől azonban Göncz Árpád sem tudna megválni. Az Indexnek Göncz elmondta, hogy nem kíván megválni egy apróméretű kacsaszobortól, egy Afrikából származó XX. századi szobortól, valamint egy kumiszos tálkától, amely ma is ott van az ágya mellett. A gyűjteményben zömmel festmények, szobrok, érmék, plakettek, vázák, domborművek, kisplasztikák, tányérok találhatóak, amelyek értékét ,,titokzatos módszerrel állapították meg a galéria munkatársai."

-Minden államfő ugyanazokat az ajándékokat kapja. A Fehér Házban például ugyanaz a távol-keleti hajó áll egy talapzaton, mint nálunk, csak éppen nagyobb méretben. - ironizált Göncz Árpád, majd hozzátettte, ,,van olyan ország, ahonnan az évek folyamán egész készleteteket kaptunk, így már kávés, teás, süteményes kollekció is van a szekrényben."

A sérült emberekért

A Kézenfogva Alapítványt 1993-ban alapította Göncz Árpád és felesége. Az alapítvány célja, hogy az értelmileg és halmozottan fogyatékos gyerekeket támogassa. ,,Az alapítvány állami támogatása jövőre megszűnik, és az eddigi jelentős külföldi segítségnyújtás is elmarad." - hangsúlyozta Göncz Árpádné. Az árverésen befolyt pénzből az alapítvány tovább szeretné folytatni a lakóparkok építését. Eddig 30 lakóház épült szerte az országban.