Virág
0 °C
2 °C

Bíróság előtt a Geenpeace-tüntetők

2003.06.16. 12:43
A paksi Városi Bíróságon hétfőn megkezdődött 14 Greenpeace-tüntető szabálysértési pere. Az előállítottak engedély nélkül a Paksi Atomerőmű egyik kapujához láncolták magukat, egy autóból pedig folyamatosan bömböltettek egy szirénát.
Megkezdődött a szabálysértési tárgyalás 14 Greenpeace-tüntető, köztük 10 külföldi állampolgár ellen hétfőn a Paksi Városi Bíróságon; az aktivisták csütörtökön engedély nélkül demonstráltak a Paksi Atomerőmű előtt. Tompos Judith ügyvéd szabálysértés hiányában az eljárás azonnali megszüntetését és a külföldi állampolgárok - 3 osztrák, 2 szlovák, 1-1 brit, holland, német, román és svájci - útleveleinek visszaadását kérte.

Riadalmat keltettek

A jogi képviselő kifogásolta, hogy eddig nem volt módjuk megismerni, milyen szabálysértést követett el a 14 demonstráló, így nem tudtak a védekezésre felkészülni. A bíró az ügyvéd kifogásait elutasította a fellebbezés lehetősége nélkül, majd ismertette a rendőrségi feljelentést. Eszerint az előállítottak közterületen, engedély nélkül az erőmű F2 kapujához láncolták magukat, ezzel megakadályozták a szállítást, valamint egy gépkocsiból folyamatosan szirénát működtettek, és ezzel riadalmat keltettek az ott dolgozókban.

Az elkövetők többszöri rendőri felszólítás ellenére sem hagyták abba a tevékenységüket, így a rendőrség testi kényszer alkalmazásával a rendzavarást megszüntette. A tárgyalás tanúk kihallgatásával folytatódik. Garázdaság és rongálás bűncselekménye miatt pénteken a Paksi Városi Bíróság öt külföldi és egy magyar Greenpeace-aktivistát ítélt el gyorsított eljárásban.

Biztosítékot kértek

Az aktivistákat egy év próbára bocsátotta pénteken a bíróság, és a külföldieket - egy német, egy svájci és három osztrák állampolgárt - egy évre kitiltotta Magyarország területéről.

A Greenpeace környezetvédő szervezet csütörtökön azért rendezett tüntetést a Paksi Atomerőmű előtt, mert nem kaptak időben választ a magyar miniszterelnöktől levelükre. A levélben kifogásolták az erőmű működésének tervezett meghosszabbítását. Biztosítékot kértek arra, hogy a létesítményt az eredetileg tervezett időben, 2012. és 2017. között bezárják.