Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Greenpeace-akció a parlament előtt

2005.07.18. 18:02
Húsz évvel a Rainbow Warrior felrobbantása után Magyarországon is bevetette a Greenpeace kedvelt propagandafegyverét, a látványos vitorlásakcióval egybekötött figyelemfelkeltést. A parlament előtt forgolódó százéves Anna a biztonságos és tiszta alternatív energiaforrások használatáért küzd.

Megrohamozható olajfúrótornyok, védelemre szoruló folyami bálnák híján békés demonstratív hajótúrát indított a Dunán a Greenpeace. Az alternatív energiaforrások népszerűsítéséért zajló "Greenpeace Energia Túra" magyarországi szakaszán Esztergom és Vác után most három napig (július 18-20-ig) Budapesten próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy az ország energiaigényének többszörösét lehetne biztonságos és tiszta energiaforrásokból biztosítani.

Anna és a zöldek


Klikk a képre!

A Rainbow Warrior (Greenpeace egykori zászlóshajója) felrobbantásának huszadik évfordulója után nem sokkal indított hajótúra a Balti-tengertõl a Fekete-tengerig tart. Az Anna nevű kétárbocos vitorlással a klímaváltozás veszélyeit, és a megújuló energiaforrások elõnyeit hirdeti a nemzetközi környezetvédõ szervezet, ami 2010-re a megújuló energiaforrások arányának megduplázását követeli.

A túra állomásain (Paks, Baja és Mohács van még hátra a hazai szakaszon) megújuló energiákkal foglalkozó kiállítást is rendeznek: napkollektoros fűtõrendszer, napelemmel működõ számítógép és szélkerék-modell mutatja be az atomenergia alternatíváit.

A politikusokat nem érdekli

A rendezvényre meghívták a fogadó városok, valamint a környezõ települések polgármestereit is, akiket az önkormányzatok lehetõségeirõl tájékoztatnának. Sajnos egyelőre csak Esztergomban váltott ki ilyen szinten érdeklődést a szervezet akciója, tájékoztatta az Indexet a szervezet sajtósa a politikusi aktivitásról.

A hajót 1910-ben bocsátották vízre Hamburgban, az Anna fénykorában teherszállítóként működött a tengereken, főként a part közelében. A vitorlás teljes díszében több kört is megtett hétfőn az Országgyűlés épülete előtt, hogy ráirányítsa a politikusok és törvényhozók figyelmét az alternatív energiaforrások használatának szükségességére.