Gerzson
-3 °C
2 °C

Kóka és Bush egy ágyban

2005.06.16. 16:24
Génkezelt növények ellen tiltakozott a Greenpeace a gazdasági minisztérium előtt. A civilek összehozták egy ágyban Kóka Jánost és George W. Busht.
Több volt a rendőr, mint a tüntető, de a civileknek ágyuk is volt. A Greenpeace magyarországi aktivistái csütörtökön a gazdasági minisztérium elé vonultak, hogy a génkezelt növények ellen tiltakozzanak. A minisztérium Honvéd utcai épületének bejárata elé egy pamlagot tettek, amibe George Bush és Kóka János gazdasági miniszter maszkjában feküdt be két aktivista. Simogatások közt szórták egymásra a kukoricát, és a zöld hasú bankót.

Így akarunk tiltakozni, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ne oldja fel a génmódosított növények termesztésének tilalmát, mondta Nemes Noémi, a Greenpeace kampányfelelőse.

A demonstráció apropóját az adta, hogy Kóka János minsizter az Egyesült Államokba utazik egy biotechnológiai konferenciára, ahol az aktivisták szerint amerikai nyomásra megszüntetnék hazánkban a génkezelt növények termelésre vonatkozó moratóriumot és ez a magyar gazdák megélhetését is fenyegetné.

Európában azért szeretik a mezőgazdasági termékeinket, mert mentesek a génmanipulációtól, vélekedett Nemes Noémi. Többek közt a Magyar Tudományos Akadémia kísérleteire hivatkoztak, amelyek szerint a génmódosított kukoricának hosszú távon káros hatásai lehetnek. A Greenpeace a brit Independent című lap által nyilvánosságra hozott vizsgálatokra is hivatkozott, amiben génkezelt kukorica egy fajtájával táplált patkányoknál súlyos vesekárosodást, és immunrendszeri változásokat jegyeztek fel.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Greenpeace szerint problémát jelent az is, hogy az élelmiszereken nem tüntetik fel, hogy módosított-e, vagy sem. A szervezet a továbbiakban is kiáll amellett, hogy aki szeretne állati génekkel kezelt, vagy gyakorlatilag klónozott növényekből készült vajas kenyeret enni, az se tehesse meg, vagy ha igen, tudja mit csinál.

"A miniszter úr csak működő tőkét akar hazánkba hozni" - jelentette ki Tóth Judit, a GKM szóvivője. Emlékeztetett rá, hogy szerte Európában nagy indulatokat szül a génkezelt élelmiszerek, és hozzájuk kapcsolódó technológia megítélése, és hazánk sem akarja kontrolálatlanul forgalmazni ezeket a termékeket. Nem látják bizonyítottnak a génkezelt élelmiszerek egészségre káros hatását sem. Fogyasztói szabadság van, mondta végül a szóvivő.

A tüntetés végén Bush és Kóka kikászálódott az ágyból, és mindenki békésen elvonult. A bálnákról most nem volt szó.