Viola
-6 °C
-2 °C

Kenyérdobálás után kenyértörés?

2000.09.18. 15:15
Megkezdődött a Belügyminisztérium vizsgálata a Fővárosi Közigazgatási Hivatalban. Grespik László hivatalvezető egyik munkatársa által üzent lapunknak: még három hétig tart a procedúra, s csak azután hajlandó nyilatkozni az ügyben. A hivatalvezető azt is tudatta az Indexszel, hogy az általa irányított szervezet a hetedik, amelyet megvizsgál a tárca. A Belügyminisztérium (BM) illetékese szerint már júliusban döntöttek a Fővárosi Közigazgatási Hivatal átvizsgálásáról, tehát az ellenőrzés nincs összefüggésben Grespik László tévészerepléseivel, így múlt pénteki (élő) kenyérhajigálásával sem.

Érdekes, hogy a BM-vizsgálatról szóló hír egy nappal azután látott napvilágot, hogy a hivatalvezető a Nap TV Kereszttűzben című (élő) műsorában, péntek reggel kenyérdarabokkal hajigálta meg az őt kérdező újságírókat. Grespik arra hivatkozott, hogy akit megdobnak kővel (mármint olyan durva kérdésekkel), az a Biblia értelmében kenyérrel visszadobhat...

A Grespik hivatalában készülő, átfogó ellenőrzés megállapításairól a jelentést október közepén várhatóan miniszteri értekezleten tárgyalják meg. A Népszabadság információi szerint az ellenőrzést a Közigazgatási Hivatal vezetőjének egyes vitatható döntései miatt kezdeményezték. A vizsgálódás kiterjed Grespik László közszerepléseire is.

Grespik július végi nyilatkozatában az Indexnek megerősítette, hogy a Belügyminisztériumhoz eljuttatta azt a javaslatát, amely szerint a külföldiek ingatlanvásárlásakor a kérelmezőket ezentúl nemzetbiztonsági vizsgálatnak is alá kellene vetni.

Már júliusban döntöttek a Belügyminisztériumban

A Belügyminisztérium vezetői viszont júliusban nem az új Grespik-javaslatot vitatták meg, hanem még akkor határoztak arról, hogy Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalánál átfogó ellenőrzést kell tartani. Ezt a lapértesülést dr. Hipp Károly, a BM felügyeleti főosztályvezetője is megerősítette az Indexnek.

Megtudtuk azt is, hogy a felügyeleti vizsgálat kiterjed majd a közigazgatási hivatal gazdálkodására, a szervezeti rendre, de szó sincs arról, hogy Grespik televíziós szerepléseit is elemeznék a BM-szakértői, akik szigorúan a jogszabályokban megszabott procedúra szerint járnak el.

A Népszabadság valószínűsíti: a hivatali vizsgálatról szóló döntés közvetlen előzménye az volt, hogy ,,Grespik László - nem sokkal kinevezése után - a külföldiek ingatlanvásárlására nemzetenkénti kvótát vezetett be. Ennek törvényességét a BM szakértői is kétségbe vonták".

Statisztikát készítenek a kiadott engedélyekről

Dr. Hipp Károly ezzel kapcsolatban elmondta: valójában ilyen kvótát nem vezettek be Budapesten, de a tárca meg fogja vizsgálni, miként járt el az engedélyek kiadásakor a fővárosi közigazgatási hivatal. A vizsgálati módszerről annyit mondott a főosztályvezető, hogy valószínűleg egyebek mellett statisztikát készítenek majd a kiadott engedélyekről.

Ha szükséges, akkor a minisztérium felügyeleti főosztálya javaslatot tesz jogszabály-módosításra is. Személyi javaslatokról viszont nem beszélt a főosztályvezető, szerinte elsősorban a jogi szabályozásra, annak esetleges pontosítására koncentrálhat az általuk végzett vizsgálat. Egyelőre még csak most kezdődött az ellenőrzés, így egyáltalán nem biztos, hogy sor kerül ilyen javaslatra - tette hozzá.

Orbán Viktor dönthet Grespik felmentéséről

Megtudtuk viszont, hogy a vizsgálati jelentést október 15-éig kell elkészítenie az illetékeseknek, és ez a dokumentum kerül majd a BM miniszteri értekezlete elé, ahol Pintér Sándor belügyminiszter hozza meg a végleges döntést.

Dr. Hipp Károly arról is tájékoztatta az Indexet, hogy a közigazgatási hivatalok vezetőit a Miniszterelnöki Hivatalt irányító tárca nélküli miniszter és a belügyminiszter közös javaslatára a kormányfő nevezi ki. Ezért, ha bármilyen személyi változásra kerülne sor, akkor arról a két említett miniszter ajánlására Orbán Viktor dönthet.

Grespik László a magyarokról

Részletek Grespik László: Szkíták törvénye című, a Demokrata nevű lapban megjelent írásából:

"Ősi, isteni tehetségünk olyan képességekkel áldott meg minket, amelyek a világon egyedülállóak: gondolattal gyógyítani, nem látható energiákat, aurát meglátni és használni. Szerveket lehet szellemgyógyászattal teremteni. Ezeket cselekedte meg Jézus is, aki a táltosok táltosa. Több szentet adtunk a világnak, mint a világ összes többi népe. Szent királyaink voltak, akik halálukkor fénnyé váltak, mint Jézus."

"Az emberi faj DNS-ének adott hosszegységén 2-3 csavarodása van, míg a magyarnak (és japánnak, akikkel távoli rokonok vagyunk) 9, ami megegyező a Szíriuszról a Földre jövő fény megcsavarodási számával. Ebből is származik a magyar elme, lélek, szellem kivételes volta, kozmikus származása, a magyarok kiválasztottsága."

"...a másság tisztelete a mi magyar másságunk többé-kevésbé palástolt gyűlöletét takarja az ezt a kifejezést meghonosító idegenszívűek részéről, ezért a másság tiszteletére való hivatkozást komolyan is, ironikusan is használom! Sajnos a többségi kisebbség által elnyomott kisebbségi többség ebben az országban a magyar. Befogadtunk mi mindig minden fajtát. Szerintem ezt jogos önvédelemből vissza kellene fognunk egy időre, különben a turáni átok: a jószívűségünk önveszélyessége megöl minket."

"Az idegenszívűek, akik tudnak valódi történelmünkről, azért gyűlölnek minket, mert tudják, hogy a Föld első, írott kultúrát hordozó népe vagyunk, minden műveltség alapja tőlünk ered."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!