Donát
-2 °C
12 °C

Gusztos nem tud teljesen azonosuli Kunczéékkal

2006.11.10. 13:30
Nem teljesen egységes az SZDSZ a rendőrök melletti kiállásban. Megkeresésünkre Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő például úgy nyilatkozott, szintén marasztalná Gergényi főkapitányt, de nem azért, mint párttársai. Gusztos úgy véli, Gergényinek, mint parancsnoknak meg kellene várnia a túlkapások kapcsán indult vizsgálatok végét. Gusztos vizsgálandónak tartaná a gumilövedék használatának körülményeit, de az azonsíthatóság kérdését is.

Demszky Gábor és Kuncze Gábor szerdán maradásra akarta bírni Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, de a kérdésről az SZDSZ megosztott. Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő nem tud teljes mértékben azonosulni a budapesti rendőrfőkapitány melletti kritikátlan kiállással. Gergényi Péter évvégi távozását éppen a rendőri túlkapások kivizsgálása szempontjából nem tartja jó megoldásnak.

Másért maradjon

A politikus megérti Demszky Gábor és a korábban belügyminiszterként tevékenykedő Kuncze Gábor szempontjait, a liberális párt országgyűlési frakciója által a Parlament emberi jogi bizottságába delegált képviselőként azonban más szempontokra is szeretné felhívni a figyelmet: Gergényi Péter az utcai harcok idején rendőri vezetőként kiállt beosztottjai mellett és budapesti főkapitányként ugyanígy kellene kiállnia a vizsgálatok szükségessége mellett a helyzet normalizálódása után.

Egy túlkapás is túlkapás

Gergényi évvégi távozása Gusztos szerint azért rossz megoldás, mert a fővárosi rendőrség első számú embereként indokolt lenne részvétele a túlkapások kivizsgálásában. A túlkapásokról korábban folyó vita során Gusztos azon az állásponton volt, hogy nem azok dominálták a rendőri fellépést, a rendőrség törvényi kötelezettségét teljesítette, amikor a jogellenes tüntetések ellen fellépett, a különböző bizottsági vitákban élesen vitatta a Fidesz politikusainak "durván túlzó, nem egyszer hazug vádjait, de liberális politikusként kiálltam az emberi jogi kérdések feltárása mellett, mert egy túlkapás is túlkapás".

A szabad demokrata ügyvivő meggyőzödése, hogy ebben a formájában nem folytatható tovább az üggyel kapcsolatos nyilvános vita, mert szerinte két szélsőséges és a valóságtól távol álló értékelés áll egymással szemben, az egyik oldalon rendőrállami eljárásról és a békés tüntetőket provokáló rendőrségről beszélnek, a másik oldalon pedig néhányan eljutnak oda, hogy hibátlan volt a rendőrség október 23-ai intézkedése.

Fodor Gábor is Gusztoshoz hasonló véleményt fogalmazott meg. A Népszabadság szerint az egykori oktatási és kulturális miniszter szerint pártjának nem elsősorban Gergényi nyugdíjazási kérelmével kellene foglalkoznia, hanem az október 23-i események vizsgálatával, mert "jó néhány rendőr fellépése nem volt jogszerű".

Gusztos az SZDSZ nagyon fontos feladatának tartja, hogy pártja az emberi jogi kérdésekkel is behatóan foglalkozzon. Úgy vélte, fontos, hogy a liberálisok ne csak a budapesti főrendőr nyugdíjazási vitájában vegyenek részt, hanem a rendőri intézkedés szakszerűségével is foglalkozzanak. Vizsgálandónak tartaná a politikus például a gumilövedék használatának körülményeit, mivel Magyarországon még ilyen bevetésére sohasem sem került sor, a már ellenállást nem tanúsító rendbontókkal szembeni fizikai erőszakot, és az azonosíthatóság kérdését.

Nincs itt az ideje a törülköző bedobásának

Kovács Kálmán, az SZDSZ ügyvivője szerint Gergényinek még maradnia kéne, erről az ATV Egyenes beszéd című pénteki műsorában beszélt. "Nincs itt az ideje, hogy Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány távozzon posztjáról, hiszen a szeptemberi és októberi utcai események ügyében még tartanak a vizsgálatok" - fejtette ki véleményét. Elmondta, hogy az ügyben tart a külső és belső vizsgálat is, ezért "mi úgy gondoljuk, nincs itt az ideje annak, hogy különböző politikai nyomásra, vagy az ellenzék nyomására egy rendőrkapitány bedobja a törülközőt".

Kovács Kálmán szerint ugyan lehetséges, hogy a vizsgálatok esetleg a főkapitány felelősségét derítik ki, azonban az elmúlt évek munkája alapján a most nyugdíjazását kérő Gergényi Pétert szigorú, de a korlátokat betartó rendőrparancsnoknak tartja. Mint mondta, az SZDSZ vezető politikusai, így Kuncze Gábor pártelnök és Demszky Gábor főpolgármester a főkapitánnyal való együttműködés során kialakult bizalom miatt kérik Gergényi Pétert, hogy változtassa meg döntését. "Ezek alapján mondják bizalomból azt, hogy maradjon, hiszen úgy ítélik meg, nem létezik, hogy ő elkövethetett olyan súlyú hibákat, amely ezt indokolttá tenné" - fogalmazott Kovács Kálmán. Legyen nyilvánosság, legyen vizsgálat, hangsúlyozta az SZDSZ ügyvivője, aki szerint a demokrácia fokmérője pontosan az, hogy ki lehet vizsgálni az ügyeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!