Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Parlament előtt az 'Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodása'

2005.04.20. 16:49
Általános vitára alkalmasnak találta az "Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását" vizsgáló bizottság felállítására irányuló javaslatot szerdai ülésén az Országgyűlés ügyrendi bizottsága. Szijjártó szerint a balatonőszödi kormányüdülő, vagy a Szalay utcai, egykor a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő ingatlan eladásáról szóló dokumentumok mind a mai napig nem kerültek nyilvánosságra.

Szijjártó Péter (Fidesz) javaslatát hét igen és három nem, valamint egy tartózkodó szavazat mellett fogadták el a képviselők.

Gyurcsány cégek és az állam kapcsolata a célkeresztben

A fideszes képviselő a testület ülésén elmondta: a vizsgálat fő tárgya, hogy a kormányfő cégei milyen kapcsolatban álltak, vagy állnak az állammal, vagyis vagyongyarapodásában milyen szerepet játszottak állami forintok. Mint mondta, a miniszterelnök vagyona tavaly 100 millió forinttal, tavalyelőtt 83 millió forinttal gyarapodott, felesége pedig nem tett vagyonnyilatkozatot.

Szijjártó szerint a balatonőszödi kormányüdülő, vagy a Szalay utcai, egykor a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő ingatlan eladásáról szóló dokumentumok mind a mai napig nem kerültek nyilvánosságra.

A Fidesz képviselője szerint azzal, hogy Szilvásy György Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnöke lett, felállt a magyar belpolitika Bonnie és Clyde párosa. Szijjártó szerint Szilvásy György, aki 1990 és 1994. között a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára volt, elősegítette "az Apró-Gyurcsány érdekkör" gazdagodását.

Létezik vagy nem létezik az érdekkör?

Avarkeszi Dezső (MSZP) úgy vélekedett: megalapozatlan állításokat, prekoncepciókat tartalmaz a bizottság felállítására vonatkozó határozati javaslat, így annak átdolgozására tett javaslatot.

Wiener György (MSZP) azt mondta: az előterjesztés több kérdése túlterjeszkedik a közszereplők körén, valamint jogi értelemben nem létezik "Apró-Gyurcsány" érdekkör. Szijjártó Péter közölte: az "Apró-Gyurcsány érdekkör" a gazdaságban elterjedt fogalom, világosan értelmezhető kifejezés a közéletben és a gazdaságban.

Salamon László, a testület fideszes alelnöke az Orbán-család anyagi gyarapodását vizsgáló bizottságra utalva azt kérdezte, vajon Orbán Viktor volt kormányfő kiskorú gyermekei, vagy felesége közszereplőnek minősülnek-e.