16:00, December 04.
Franciaország 3
Lengyelország 1
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 3
Szenegál 0

Parlament előtt az 'Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodása'

2005.04.20. 16:49
Általános vitára alkalmasnak találta az "Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását" vizsgáló bizottság felállítására irányuló javaslatot szerdai ülésén az Országgyűlés ügyrendi bizottsága. Szijjártó szerint a balatonőszödi kormányüdülő, vagy a Szalay utcai, egykor a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő ingatlan eladásáról szóló dokumentumok mind a mai napig nem kerültek nyilvánosságra.

Szijjártó Péter (Fidesz) javaslatát hét igen és három nem, valamint egy tartózkodó szavazat mellett fogadták el a képviselők.

Gyurcsány cégek és az állam kapcsolata a célkeresztben

A fideszes képviselő a testület ülésén elmondta: a vizsgálat fő tárgya, hogy a kormányfő cégei milyen kapcsolatban álltak, vagy állnak az állammal, vagyis vagyongyarapodásában milyen szerepet játszottak állami forintok. Mint mondta, a miniszterelnök vagyona tavaly 100 millió forinttal, tavalyelőtt 83 millió forinttal gyarapodott, felesége pedig nem tett vagyonnyilatkozatot.

Szijjártó szerint a balatonőszödi kormányüdülő, vagy a Szalay utcai, egykor a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő ingatlan eladásáról szóló dokumentumok mind a mai napig nem kerültek nyilvánosságra.

A Fidesz képviselője szerint azzal, hogy Szilvásy György Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnöke lett, felállt a magyar belpolitika Bonnie és Clyde párosa. Szijjártó szerint Szilvásy György, aki 1990 és 1994. között a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára volt, elősegítette "az Apró-Gyurcsány érdekkör" gazdagodását.

Létezik vagy nem létezik az érdekkör?

Avarkeszi Dezső (MSZP) úgy vélekedett: megalapozatlan állításokat, prekoncepciókat tartalmaz a bizottság felállítására vonatkozó határozati javaslat, így annak átdolgozására tett javaslatot.

Wiener György (MSZP) azt mondta: az előterjesztés több kérdése túlterjeszkedik a közszereplők körén, valamint jogi értelemben nem létezik "Apró-Gyurcsány" érdekkör. Szijjártó Péter közölte: az "Apró-Gyurcsány érdekkör" a gazdaságban elterjedt fogalom, világosan értelmezhető kifejezés a közéletben és a gazdaságban.

Salamon László, a testület fideszes alelnöke az Orbán-család anyagi gyarapodását vizsgáló bizottságra utalva azt kérdezte, vajon Orbán Viktor volt kormányfő kiskorú gyermekei, vagy felesége közszereplőnek minősülnek-e.  • Tippek
  • Hírek