Fidesz: Egy alkimista kutyulmánya Gyurcsány javaslata

2008.08.27. 14:52
A Fidesz szimpla beetetsének, "egy gyenge középkori alkimista" kutyulmányának nevezte Gyurcsány Ferenc szerdán közzétett programjavaslatát. Az MDF és a KDNP szerint az írás arra való, hogy ismét felélessze a tavasszal felbomlott MSZP-SZDSZ koalíciót.

Ez a hetedik program 2005 óta, amit Gyurcsány Ferenc közzétesz, "de ahogyan az előző hattól, ettől sem várható semmilyen látható eredmény". Ezért mondjuk, hogy ez szimpla beetetés, Gyurcsány Ferenc újabb kommunikációs offenzívája - mondta Gyurcsány Ferenc Megegyezés című írásáról Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz támogatná-e, ha megvalósulnának a miniszterelnök javaslatában megfogalmazott lépések, az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere azt mondta: hipotetikus ügyekkel nem akar foglalkozni, ő maga alkalmatlannak tartja Gyurcsány Ferenc programját arra, hogy bármit is segítsen az ország helyzetén.

Csapda az SZDSZ-nek?

A fideszes politikus egy "gyenge középkori alkimistához" hasonlította a miniszterelnököt, aki úgy próbál aranyat előállítani, hogy előveszi és összekutyulja, ami fényes és csillog. A programban szereplő két konkrét javaslatra vonatkozó kérdés kapcsán Varga Mihály úgy fogalmazott: nyilván a következő napokban lehet részkérdésekkel foglalkozni, de ő az egész anyagot tartja koncepciótlannak.

Varga Mihály szerint a program az SZDSZ számára csapda lehet, amibe a liberálisok vagy besétálnak vagy sem. Gyurcsány Ferenc és az MSZP számára a túlélés a tét, vagyis az, megnyerik-e az ősszel az SZDSZ támogatását a parlamenti szavazásokhoz, a költségvetéshez és az adótörvényekhez.

Szerinte Gyurcsány Ferenc programalkotása helyett valódi kormányzás, valódi kormányprogram kellene, "ami azonban a kisebbségi kormánytól nem várható, ehhez előre hozott választásra és cselekvőképes kormányra lenne szükség".

A pártállam visszatér

Varga Mihály azt mondta, ősszel ismét benyújtják a parlament elé az adótörvényeket érintő korábbi javaslataikat. A politikus konkrét számokat nem említve hozzátette: a munkaadói terhek csökkentése, a foglalkoztatás bővítése, és a családi adózás bevezetése szerepel a Fidesz adóelképzeléseiben. Emlékeztetett arra a legutóbbi fideszes javaslatra is, amely 5 százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek és a távfűtés áfáját.

Varga Mihály azt is megemlítette, hogy lassan megint a pártállamról kezdhetünk beszélni, hiszen kiderült, hogy az MSZP és a Miniszterelnöki Hivatal közösen fizette ki a Népszabadságnak a megjelentetésért a négy és fél millió forintot.

Kétségbeesett kísérlet

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint elkészült az MSZP-SZDSZ közös, új programja és "újra összeállt a tavasszal látványos drámai keretek között felbomlott koalíció". A demokrata fórum vezetője szerint a kormányfő által közölt legújabb adócsomag egy az egyben teljesíti azon kitételeket, amelyeket az elmúlt napokban Kóka János egykori SZDSZ-elnök szabott a kormány támogatásának feltételéül. Az MDF szerint valódi konzervatív fordulatra van szükség a gazdaságpolitikában, amelyet a Nemzeti Adószabadság Program képvisel - közölte a pártelnök.

Semjén Zsolt a KNDP elnöke szerint az írás "láthatóan nem egy koherens program, hanem kétségbeesett kísérlet arra, hogy az SZDSZ szavazatait is megszerezze a költségvetési törvényhez, illetve a szocialista frakciónak is valahogy eleget tegyen és a szavazatait összekaparja".

Semjén Zsolt szerint a Gyurcsány Ferenc által közzétett adócsökkentési program kétségbeesett kísérlet arra, hogy az Országgyűlésben a jövő évi költségvetési törvény szavazásakor a miniszterelnök megszerezze saját frakciója és az SZDSZ támogatását.

A KDNP vezetője úgy vélte, egy normális országban egy új kormánynak új kormányprogramot kellene elfogadni, így erről az anyagról az Országgyűlésnek szavaznia kellene. "Az a félelmem, hogy ezt az irományt azért nem nevezik kormányprogramnak, mert Gyurcsány úr nem mer megkockáztatni egy szavazást a parlamentben" - fogalmazott Semjén Zsolt. 

Az SZDSZ poltikusai a hétvégéig nem akarnak véleményt mondani Gyurcsány új programjáról.