Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyurcsány: Tiétek a köztársaság

2005.04.15. 09:27
"Az ország megváltoztatására vonatkozó igényeket nagyon sokan megrendelésként fogalmazzák meg: csináld meg, azért tartunk. Nos, nem tudom megcsinálni. Tiétek a köztársaság, tiétek Magyarország, ti vagytok az" - idézi Gyurcsány Ferencet a Népszabadság.
A Népszabadság pénteki száma rövidített formában közli Gyurcsány Ferenc április 1-jén, a Demos Magyarország rendezvényén elhangzott előadásának szövegét.

A miniszterelnök úgy vélte, „az elmúlt tizenöt év úgy általában rendben van, de nagyon nincsen rendben sem a jelen, sem a jövő”. A rendszerváltás programja három pillérre épült, s ennek mozgósító ereje kimerült. Gyurcsány Ferenc szerint három alapkérdést kell megoldani.

„…túlságosan erős velem szemben a megrendelő attitűd. Az ország megváltoztatására vonatkozó igényeket - még közületek is, önök közül is - nagyon sokan megrendelésként fogalmazzák meg: csináld meg, azért tartunk. Nos, nem tudom megcsinálni. Tiétek a köztársaság, tiétek Magyarország, ti vagytok az” – fogalmazott beszédében a miniszterelnök.

„1997 óta nem mertünk hozzányúlni fontos, nagy kérdésekhez. A nyugdíjreform volt az utolsó. És a következő években még ebben is visszalépés történt. (…) Azóta viszont Magyarország elveszítette a bátorságát, hogy ne a múltba, hanem a jövőbe nézzen. (…) Itt az elmúlt nyolc évvel senki sem büszkélkedhet. Mi sem.”

Fantomvadászat

„Négy konkrét lépést javasoltam a napokban, hogy mindazt megváltoztassuk, ami miatt ma az üzlet és a politika világa kevésbé tisztességes és átlátható, mint amilyennek a saját erkölcseink alapján szeretnénk. Azt gondolom, hogy itt meg kell változtatnunk bizonyos szabályokat.

Először is törvényt fogunk hozni a fantomizálás ellen, hogy ne ismétlődhessen meg a Kaya Ibrahim-jelenség. Ne lehessen közjószágainkból erkölcstelen és törvénytelen módon magánelőnyt kovácsolni, ne lehessen eltűnni a felhalmozott köztartozásokkal, a társaságokat szerencsétlen emberekre hagyni, és odalökni őket az igazságszolgáltatásnak.Másodszor: törvényt kell hozni a lobbizásról. Erre a kormány április végéig javaslatot tesz. Harmadszor: módosítjuk a Btk.-t annak érdekében, hogy a tisztességtelen piaci magatartást erőteljesebben és következetesebben lehessen büntetni. (…) Negyedszer: arra kértem az Igazságügyi Minisztériumot, hogy április 30-ig terjesszen elő törvénymódosítást a pártfinanszírozásról.”

Mit akarunk?

„Ma nincs közös meggyőződésünk arról, hogy mi történjen Magyarországgal a következő tíz-tizenöt évben. Mi történjen a magyar gazdasággal, miből lesz nekünk jövedelmünk? Melyek azok a fejlesztések, amelyekre feltesszük a jövőnket?”

’Sokkal több pénz kell fejlesztésre. 2007-13 között elképesztő mennyiségű pénzt kapunk! Sokkal többet, mint amennyit a Marshall-tervből Németország, Olaszország, Belgium és Dánia kapott együttesen - mai értéken. És hogy mit fogunk ebből közösen csinálni, az nemcsak a kormányfő felelőssége, hanem mindannyiunké. De hogy ezt az évente 700-900 milliárd forintot megkapjuk, nekünk is hozzá kell tennünk 200-300 milliárdot a nemzeti költségvetésből.

A miniszterelnök szerint a fejlesztést kell a középpontba állítani, többet kell költeni a tudományra, az oktatásra, a kultúrára és a sportra.