Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Pozitív jövőkép vs. sikertelen ország

2006.01.30. 18:52
Hat sikeres ember példáját állította évértékelő beszéde középpontjába Gyurcsány. A kormányfő elismerte, hogy a munkahelyteremtésben elmaradások vannak, bírálói is ezt kérték leginkább számon beszéde után. A kormányfő évértékeléséből egy tökéletesen más ország képe rajzolódott ki, mint az egy nappal korábban értékelő Orbánéból.

Mintha két külön országban élne Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor, derült ki a hétfői miniszterelnöki évértékelés után. A kormányfő Orbán vasárnapi évértékelésével szemben sikeres országról, fejlődésről beszélt, amit a karzaton felvonultatott sikeres magyarokkal is igazolt.
Az Index összehasonlító táblázata a két beszédről>>

Gyurcsány sikerként értékelte az adócsökkentéseket, a forint stabilizálását, a Fészakrakó program beindítását, az autópálya-építéseket és a kórház-felújításokat. Fájó pontnak nevezte, hogy összesen csak 76 000 új munkahelyet sikerült teremteni. "Amíg van egyetlenegy ember, aki dolgozni szeretne és nem talál munkát, addig kormány nem lehet elégedett" - mondta.
A miniszterelnök évértékelése bővebben>>

Orbán vadkapitalizmustól tartott

Vasárnapi évértékelőjében Orbán Viktor inkább a nép panaszaira figyelt. Országjárásához hasonlóan Orbán nem személyesen sorolta el a panaszokat, hanem maga mellé ültette a panaszosokat a pódiumra. Összegzése szerint a választás tétje, hogy a szolidaritást, vagy a vadkapitalizmust választjuk.
Orbán évértékelőjének összefoglalója>>

Munkát keresnek

A miniszterelnök évértékelő beszédrée reagáló ellenzéki politikusok is leginkább az utóbbi témát feszegették. Varga Mihály szerint ugyan a foglalkoztatottság csak "csepp a tengerben", beszédje középpontjában mégis a munka állt. Mint mondta, az MSZP 2002-ben 400 000 új munkahelyet ígért, ehhez képest 399 000 munkakereső van az országban.

Herényi Károly az MDF nevében azt kifogásolta, hogy Gyurcsány beszéde inkább egy szocialista választási nagygyűlésre illett volna. Kuncze Gábor a vasárnap sikertelen magyarokkal tárgyaló Orbánra és a hétfőn sikeresekkel példálózó Gyurcsányra utalva azt mondta, ő a többi magyarral beszélt. A koalíciós partnerpárt elnöke azt kérte számon, hogy Gyurcsány nem beszélt róla, miből valósították meg az ígéreteket.
A vezérszónokok reagálásai bővebben>>

Magyarország sikeremberei

A kormányfő szónoklatában a karzaton is felvonultatott sikeres magyarokra hivatkozott. A miniszterelnök név szerint említette Repa Imre főorvost, Pető Zoltánt, a hajléktalanokat befogadó Tarnadob polgármesterét, illetve Bóbics Antal vállalkozót, aki egyedül indult, ma pedig kétszáz embert alkalmaz és a General Electric is kitüntette.

A hat sikerember elutasította a felvetést, hogy fellépésükkel a kampány részeseivé válltak. Bóbics szerint a miniszterelnök meghívását nem illik elutasítani. Mint mondta, társaihoz hasonlóan őt is a múlt héten, telefonon keresték meg. Még Tarnabod szocialista polgármestere is úgy vélekedett, hogy nem párthovatartozása, hanem sikerei miatt lehetett a karzaton.
Az Index megkereste a sikerembereket>>

Dübörgő kampány és Kukorica János

Gyurcsány beszéde kevesebb nyomot hagyott az utca emberében, mint Orbán Viktor vasárnapi értékelése - igaz, Orbán esetében rajongótáborának tagjait szólaltatták meg az Index munkatársai. Az Index gyors körkérdése alapján a többségre jó benyomást tett, hogy Gyurcsány egyes embereken, "Kukorica Jancsi-eseteken" - a sikeres magyarokon - szemléltette kormánya eredményeit. Volt, aki úgy vélte, Gyurcsány csak a vasárnapi Orbán-beszédet akarta utánozni. A többségük a pozitív üzenetek mellett a dübörgő kampányt emelte ki.
Az utca népe a sikeremberekről>>