Alfréd
-2 °C
2 °C

Boros az agrártárca ideiglenes minisztere

2001.02.15. 18:50
Torgyán József Boros Imre tárca nélküli minisztert javasolta ideiglenes utódjául Orbán Viktornak. A PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter elfogadta Orbán Viktor miniszterelnök felkérését az agrártárca ideiglenes irányítására.
Boros Imre PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter elfogadta Orbán Viktor miniszterelnök felkérését az agrártárca ideiglenes irányítására.

Boros Imre
Boros Imre közgazdász, egyetemi docens. 1947. júl. 18.-én született Csődén, tanulmányai elvégzése után 1973- 81 között az MNB-ben devizagazdálkodással foglalkozik különböző beosztásokban. 1988- 90 az MHB nemzetközi vezérigazgató helyettese és igazgatósági tagja, 1990- 92 között a moszkvai East- West International Bank elnökhelyettese. 1992. nov.- 1993. márc. a Banque Indosuez Magyarországi Rt. vezérigazgatója. 1993-ban fél évig az Magyar Hitelbank nemzetközi igazgatóságának vezetője., 1993. okt.- 1994. aug. az Áll. Vagyonkezelő Rt. ügyvezető igazgatója. 1998-tól a Phare-program kormányzati koordinációjáért felelős tárca nélküli minisztere. Az FKGP pénzügyi kabinetjének elnöke. 1998-tól országgyűlési képviselő. (Zalaszentgrót). 1999-től a Magyar Lótenyésztő és Lovassport Szövetség elnöke.
Torgyán József a kormányfővel folytatott tanácskozást követően elmondta, a kinevezett miniszter személye biztosan nem a kisgazdapárt elnökségéből, hanem annak frakciójából kerül ki. Torgyán cáfolta, hogy Tamás Károly, Bánk Atilla avagy Turi-Kovács Béla lenne a következő agrárminiszter.

Az egyeztetésekre azt követően került sor, hogy Gyimóthy Géza, Torgyán korábbi jelöltje bejelentette: nem vállalja a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetését. Gyimóthy indokaként a kisgazdapárt egységének megőrzését és a koalíció érdekeit nevezte meg. A frakció kedden - egy ellenszavazat ellenében - bizalmáról biztosította a jelöltet, de ennek ellenére Orbán Viktor szerda reggeli interjújában úgy nyilatkozott, hogy a miniszterjelöltnek nincs egységes támogatottsága a kormányban.

Gyimóthy Géza kisgazda alelnök újságírók előtt kijelentette, hogy önként mondott le a jelöltségről. Döntését azzal indokolta, hogy személye megosztotta a koalíciót, és nem akarta, hogy személyének elfogadása koalíciós szakítópróba legyen.

Gyimóthy bejelentésének időzítéséről elmondta: Torgyán József pártelnök arra kérte, hogy várja meg a pénteki elnökségi ülést, de ő úgy gondolta, megelőzi a miniszterelnöki bejelentést a tárca átmeneti irányításáról. ,,Nem akartam, hogy személyem kötőfék legyen" - mondta a kisgazda alelnök. Hozzátette, házalelnöki tisztségét meg kívánja tartani, amennyiben továbbra is bizalmat kap az FKGP képviselőitől. A visszalépett miniszterjelölt reméli, hogy a miniszterelnök nála alkalmasabb személyt talál a posztra, bár tökéletes jelölt szerinte nincs.

A visszalépés váratlan bejelentése csak meg erősítette azokat az információkat, amelyek Gyimóthy kormánybeli kegyvesztettségét jelentették. A jelölt így továbbra is az Országgyűlés alelnöke marad, így biztosra vehető, hogy Bánk Attila nem mozdul el a kisgazdák frakcióvezetői posztjáról.

Bizonytalan jelölés

Gyimóthy Géza
Gyimóthyt Torgyán József nevezte meg utódjaként múlt héten csütörtökön közvetlenül lemondása után. Az alelnök alkalmasságát annak ellenére többen is vitatták, hogy szakmai végzettsége és parlamenti tevékenysége több ponton kapcsolódott a mezőgazdasághoz. A miniszteri esküt ezen a héten kellett volna letennie, mert Torgyán József csupán február 15-ig marad hivatalában. A miniszterelnök már közvetlenül Torgyán utódbejelentése után sem nyilatkozott egyértelműen a jelölt személyéről és további egyeztetéseket akart. A bizonytalankodásról tanúskodott az a hétfői nyolcperces Orbán-Gyimóthy találkozó is, amelynek végén Gyimóthy úgy nyilatkozott, hogy a kormányfő biztosította támogatásáról, de szakmai megbeszéléseknek és meghallgatásoknak kell megelőznie a miniszteri felkérést. Orbán elutazott, és az Index információi szerint Gyimóthy csupán Farkas Sándorral, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnökével találkozott.

-Találkoztam Gyimóthy Gézával, de a megbeszélést nem lehet egyeztetésnek nevezni. Komoly, szakmai találkozóra csak akkor kerülhetett volna sor, ha a miniszterelnök hivatalosan is felkéri Gyimóthyt - nyilatkozta az Indexnek Farkas Sándor.

Nem létező bizottság

A miniszterelnök hezitálása ellenére a kisgazda képviselőcsoport kedden, rendkívüli ülésén támogatásáról biztosította Gyimóthy Gézát. A jegyzőkönyvben még meg sem száradt a tinta, amikor Keller László szocialista parlamenti frakcióvezető-helyettes levélben kérte a házelnököt, hogy betekinthessen abba a dokumentumba, amelyet Gyimóthy Géza kisgazda országgyűlési alelnök magát egy nem létező állandó bizottság elnökeként feltüntetve írt alá. A parlamenti stratégiai bizottság nevében írt ajánlólevél a biodízel-programot támogató Perlaki László szakértőnek készült.

Horváth Béla a kisgazdák frakcióhelyetesse fegyelmi eljárást kezdeményezett a miniszterjelölttel szemben. A párt országos elnöksége azonban nem indított etikai vizsgálatot. Az országos elnökség azzal indokolta elutasító döntését, hogy etikai vizsgálatot a párt elnöke vagy az országos pártfőügyész kezdeményezhet, frakciótag nem. Gyimóthy nem tagadta a szignózást, és Horváth Béla kezdeményezésének - saját bevallása szerint - még örült is, mert így ,,könnyebben tisztázhatta" volna magát.