Vilma
3 °C
11 °C

Ezer gyógyszer ára csökken, 141-é nő

2007.03.05. 17:52
Áprilistól több mint 1000 gyógyszer ára csökken átlagosan 16 százalékkal, 141-ért viszont a betegeknek többet kell fizetniük. Most először nem az állam csökkentette az árakat, hanem az egymással nyilvános ártárgyaláson versengő gyártók.

Április 1-től több mint ezer gyógyszer ára és térítési díja csökken, jelentette be Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Az árcsökkenés átlagosan 16 százalék lesz. Mindez az első nyilvános ártárgyalás eredménye, amelyet a gyártókkal folytattak – közölte a miniszter.

Az árakat ezúttal nem az állam csökkentette, mindez a novemberben elfogadott gyógyszergazdaságossági törvény hatása, amely versenyezteti egymással a gyártókat, hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Minisztérium.

A támogatás fix

Gyógyszer patikán kívül 18 helyen
Eddig 18 engedélyt adott ki az ÁNTSZ patikán kívüli gyógyszerárusításra. Összesen 111 kérelem érkezett, húsz a fővárosból, 91 vidékről. Budapesten hat benzinkútnál és egy gyógynövényboltban lehet árulni vény nélküli gyógyszereket.
Több városban elsősorban bioboltokba adtak ki engedélyeket, de Pécsett két állatpatika is árulhat recept nélküli fájdalomcsillapítókat. A kérelmeket folyamatosan bírálja el az ÁNTSZ.
71 kérelmet adtak be új gyógyszertár alapítására, eddig két engedélyt adtak ki Érden, kettőt Budapesten.

A gyógyszerek jelentős részénél a fogyasztói ár nagyobb részét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizeti ki a beteg helyett. A betegnek csak a fennmaradó részt kell megfizetniük a patikában térítési díjként (néha ez is több ezer forintot jelenthet).

Az azonos hatóanyagú gyógyszereknél az úgynevezett fixesítés alapján fizet az OEP a gyártóknak. A támogatás mértékénél a legolcsóbban kínált készítményt veszi alapul (referenciaár). Ha például a legolcsóbb vérnyomáscsökkentő gyógyszer 1000 forint és ennek 85 százalékát támogatja az OEP, akkor az 1500 vagy a 2000 forintos vérnyomáscsökkentőnél is csak 850 forint a támogatás. A különbözetet a betegnek kell fizetnie. A támogatás tehát ugyanaz, de a beteg által a patikában fizetendő térítési díj eltérő.

Az egyik koleszterincsökkentő fogyasztói ára például 7800-ről 6991 forintra csökken. A beteg így áprilistól a patikában az eddigi 1352 forint helyett csak 1049 forint térítési díjat fizet, míg az OEP-nek 6448 forint helyett csak 5942 forint támogatást kell megfizetnie a gyártónak.

A mostani tárgyalások eredményeként volt, ahol csak a beteg által fizetendő térítési díj változott. Mintegy 600 gyógyszer térítési díja csökken, 141-é emelkedik. A térítési díj csökkenése elsősorban a nagy forgalmú készítményeket érinti, hiszen ezekben a csoportokban a legnagyobb a gyártók érdekeltsége a kedvező piaci pozíciók elérésében, közölte az egészségügyi tárca.

Spórol a költségvetés

Ötszáz gyógyszerért viszont a betegeknek a jövőben átlagosan 6 százalékkal többet kell fizetniük. Itt ugyanis az eddiginél olcsóbb készítménnyel (alacsonyabb referenciaárral) jelentkeztek a gyártók, azaz az OEP az eddiginél alacsonyabb támogatási összeget vett alapul, a betegek által fizetendő térítési díj pedig emelkedett.

A tárca szerint ezek a dráguló készítmények helyettesíthetők azonos hatóanyagú, ám olcsóbb gyógyszerekkel. Ezeket az orvosnak kell ajánlania a betegnek.

A tárca kalkulációi szerint az árváltozás a lakosság számára több mint 10 milliárd forintos megtakarítást hozhat. Az árverseny éves szinten közel 20 milliárd Ft-tal csökkentheti a társadalombiztosítási kiadásokat.

A gyártók évente több ártárgyalási fordulót tartanak az OEP-pel, így várhatóan más gyógyszerek ára is módosul év közben.