Hétfőn véget érhet a gyógyszerár-háború

2000.08.02. 15:01
A múlt szerdán elkezdődött gyógyszerár-tárgyalásokon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a gyártók képviselői a szóba kerülő mintegy 1.700 készítmény közül eddig 465-ről egyeztettek, ebből 76-készítménynél 8 és 20 százalék közötti árcsökkentésben állapodtak meg, a többi szer ára változatlan maradt - közölte az OEP főosztályvezetője. Várhatóan augusztus 7-én fejeződnek be a tárgyalások, az új gyógyszerárakat pedig előreláthatólag az ősz folyamán hirdeti ki a kormány.
A 460 készítményből 76-nál sikerült árcsökkenést elérnie a biztosítónak
Kőrössy Péter a tájékoztatón azt is elmondta, hogy a lezajlott tárgyalások alapján csökkenő árú gyógyszerek közé soroltak egyes fekély, reuma, asztma és epilepszia elleni, izomlazító és hormonkészítményeket, illetve többféle antibiotikumot. Lampé Zsolt, az OEP főigazgatója elmondta: fekélyek kezelésére szolgáló gyógyszerek ára 20-40, a reuma elleni szerek 15-30, az asztma elleni inhalálószerek, antibiotikumok 10-10, egyes hormonkészítmények pedig 15 százalékkal csökkenhetnek. Ugyanakkor néhány szer esetében 5-30 százalékos áremelésre tettek javaslatot a gyártók, ezek megalapozottságát még vizsgálja az OEP.

Gyógyszeripari hossz *
A vezető részvények közül a szerdára Richter ára 2,46 százalékkal 14.600 forintra nőtt.

A másik gyógyszeripari papír, az Egis 1,02 százalékkal 12.850 forintra drágult több mint 684 millió forintos forgalomban. A két vezető gyógyszeripari papír árnövekedéséről Zillich István, a Rabobank Befektetési Rt. üzletkötője elmondta: a gyógyszerárakkal kapcsolatosan újból megkezdődött tárgyalások hatására a befektetők ismét veszik a gyógyszeripari papírokat, az érdeklődők főleg a külföldiek közül kerültek ki. (*hossz ügylet: árnövekedésre számít a befektető, tehát vásárol)

Kőrössy kijelentette: a jelenleg folyó tárgyalásoknál árnövekedési igényt nem fogadnak el, mivel a gyógyszerárak befagyasztásáról szóló kormányrendelet érvényben van. Megjegyezte: az OEP a gyógyszerár-tárgyalásokkal elért megtakarításból például a daganatos betegségek elleni új készítmények megvásárlását szándékozik támogatni.

Az OEP tájékoztatása szerint várhatóan augusztus 7-én fejeződnek be a tárgyalások, az új gyógyszerárakat pedig előreláthatólag az ősz folyamán hirdeti ki a kormány.

Nem beszélnek az árakról
Az orvosok ugyanezen felmérés szerint nem tudnak arról, hogy betegeik nem váltják ki a recepteket, mert úgy látják, hogy szerényebb jövedelmű pácienseik már a rendelőkben igénylik az olcsóbb szert. A betegek egyharmada soha sem beszél orvosával a készítmény áráról. Az orvosok automatikusan általában csak azokat tájékoztatják a gyógyszerárakról, akik tudomásuk szerint nehéz anyagi helyzetben vannak, vagy rendszeresen kell orvosságot szedniük.
A betegek negyede nem váltja ki, ha drága a gyógyszer

Az OEP tanulmánya szerint a receptet a betegek egynegyede gyakran vagy rendszeresen nem váltja ki, amikor megtudja a gyógyszer árát.

Az egészségbiztosító az év első felében 300 patikus, 700 orvos és 1.017 gyógyszervásárlót kérdezett meg.

Az elemzés szerint a betegek 85 százaléka úgy emlékezett, hogy még soha nem ajánlottak fel számára helyettesítő terméket a patikában. A patikusok viszont úgy nyilatkoztak, hogy a betegek csaknem felének ajánlottak fel olcsóbb készítményt.

A drágáb jobb?
Az összegzés tartalmazza: a patikusok és az orvosok mintegy fele jobbnak tartja a drágább készítményeket. A fiatalabb korosztály tagjaiból többen látják úgy, hogy a drágább gyógyszerek egyben jobb minőségűek is, ezért már eleve ezeket kérik orvosuktól.

Az olcsóbb gyógyszert rendszerint az idősebb emberek igénylik, főleg Budapesten.

Mosolits Eszter, az OEP közgazdásza, a kutatás összegzője megjegyzi: az olcsóbb készítmények ajánlása a patikusoknak nem is érdeke, hiszen ők a forgalom százalékában jutnak bevételhez. A felmérés készítője felhívja a figyelmet arra, hogy a július 1-jétől hatályos kormányrendelet alapján a patikusoknak már kötelező tájékoztatni a beteget az olcsóbb, de azonos hatóanyagú termékekről, ha a receptet felíró orvos nem tiltja a gyógyszer helyettesítését.

A szakember szerint jó megoldás lenne fokozni a kiskereskedelmi árrés degresszívitását, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy a drágább gyógyszerek több száz forinttal olcsóbbak lehetnének, az olcsóbbak pedig csak párt forinttal drágulnának.

Radikális változások

Radikális változások történtek az egészségügyben az elmúlt két év során - jelentette ki Gógl Árpád egészségügyi miniszter a Népszavának adott interjújában. Mint mondta, az elmúlt évek forráskivonásait nem lehet egy lépésben visszapótolni, jelenleg a szektort szinten tartják.

Generikus gyógyszer
Generikus gyógyszerek: úgymond ,,nem eredeti fejlesztésűek", olcsóbbak, mert nincs benne az árukban a kutatás-fejlesztés és a marketing költsége, viszont ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, mint drágább társaik. (Azonos mennyiség, azonos feltételek mellett ugyanaz a hatásuk, mint az ismertebbnek)
A fix gyógyszerártámogatást idővel a nem generikus termékekre is ki szeretné terjeszteni a tárca, ez azonban csak megfelelő szakmai véleményezések után lehetséges - tette hozzá Gógl. Mint mondta, a hatósági árat mint eszközt meghagyják az új támogatási rendszerben is.

A miniszter szerint annak tükrében, hogy eddig egyetlen évben sem csökkent egyetlen gyógyszer ára sem, egy készítmény árcsökkenése is eredmény, nemhogy hetvenhat terméké.

Tízmillióval több támogatás

A tervezett 135 milliárd forinttal szemben 145-147 milliárdot fordíthat a gyógyszerek ártámogatására idén az egészségbiztosító - tudta meg a Magyar Hírlap. Ez azt jelentené, hogy a gyógyszerkassza várható túllépése miatt nem lesz szükség a tb-alapon belüli belső átcsoportosításokra, sem arra, hogy - amint azt az egészségbiztosító főigazgatója javasolta - a gyedből megmaradt pénzeket költsék erre a célra. Az információt az egészségügyi miniszter nem kommentálta.

Lampé Zsolt, az OEP főigazgatója kijelentette: az idei 135 milliárd forintos gyógyszerár-támogatási keretet mintegy 10-12 milliárd forinttal fogja túllépni az egészségbiztosító.

A 460 készítményből 76-nál sikerült árcsökkenést elérnie a biztosítónak. A fekélyek kezelésére szolgáló gyógyszerek ára 20-40, a reuma elleni szerek 15-30, az asztma elleni inhalálószerek, antibiotikumok 10-10, egyes hormonkészítmények pedig 15 százalékkal csökkenhetnek. Ugyanakkor néhány szer esetében 5-30 százalékos áremelésre tettek javaslatot a gyártók, ezek megalapozottságát még vizsgálja az OEP - mondta a főosztályvezető.

A reuma elleni szerek 15-30, az asztma elleni inhalálószerek, antibiotikumok 10-10, egyes hormonkészítmények pedig 15 százalékkal csökkenhetnek
Kapkodó, bürokratikus eljárás?

A gyógyszergyártók négy szakmai egyesülete és a Gyógyszergyártók Országos Szövetsége korábban közös közleményben követelte, hogy a "kapkodó, bürokratikus eljárások helyett a gyógyítás szempontjai szerinti ártámogatási rendszer működjön Magyarországon."

A közleményben kiemelik: a régóta használt, jól bevált szerek annyira megdrágulnának, hogy igen sok betegnek anyagi okok miatt kellene megválni megszokott orvosságától.

Az új, úgynevezett innovatív termékek esetében az OEP elképzelése szerint csak az ár dönt, nem a szakmai szempontok, nem az új gyógyszer szükségessége a betegek számára. Ez gyakorlatilag kizárja egy sor korszerű, és igen hatékony gyógyszer alkalmazását, amely ugyancsak a betegek érdekei ellen való.  • Tippek
  • Hitelkártya