Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

A Fidesz elnöke ingyen gyógyszert ígér

2006.01.23. 21:34
Vidéki kampánykörútja következő állomásán, Pécsett Orbán Viktor azt mondta: a Fidesz hatalomra jutása után térítésmentesen kapnák a gyógyszereket néhány betegségcsoportban az idősek és a három évnél fiatalabb gyerekek. Az MSZP szóvivője szerint a Fidesz elnöke nemrég 650 milliárd forinttal akarta megterhelni a társadalombiztosítási kasszát, s most ugyanezen alap terhére adta elő újabb ígéretét.

"Van néhány olyan betegségcsoport az időseknél, és van néhány betegségcsoport a három évnél fiatalabb gyermekeknél, ahol indokoltnak és lehetségesnek látjuk, nem azonnal, hanem másfél év elteltével, hogy a megfelelő készítményeket térítésmentesen kaphassák meg" - mondta a nagyobbik ellenzéki párt elnöke, volt miniszterelnök mintegy hétezer ember előtt, a Változás 2006 elnevezésű országértékelő beszélgetésen. Ennek részleteit Mikola István volt egészségügyi miniszter jelenti majd be egy egészségügyi konferencián.

Ígéretlicit

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint kapkodás jellemzi Orbán Viktor vidéki turnéját. A Fidesz elnöke nemrég 650 milliárd forinttal kívánta megterhelni a tb-járulék-csökkentésére tett javaslatával a társadalombiztosítási kasszát, s most ugyanezen alap terhére adta elő újabb ígéretét - mondta Nyakó István.

Orbán Viktor szerint a gyógyszerek áráért a kormányzat felelősséggel tartozik. Amíg 2002-ben, a polgári kormány megállapodást kötött a gyógyszergyártókkal, hogy három éven keresztül négy százaléknál jobban nem nőhetnek a gyógyszerárak, a kormányváltást követően, az elmúlt három és fél évben ezen készítmények árai átlagosan 30 százalékkal emelkedtek.

A szocialisták szóvivője kifejtette: Orbán Viktor kormányzása idején nem támogatta tucatnyi rákellenes gyógyszer társadalombiztosítási támogatását, ezzel szemben a Medgyessy-Gyurcsány kormány mind a rákellenes, mind a szív- és érrendszeri gyógyszerek esetében megtette ezt. Egy baloldali kormány baloldali programot valósít meg, ezért a rászorultsági elvhez és nem korcsoporthoz köti a támogatásokat - szögezte le a szóvivő.

Kézfogás

A Fidesz elnöke Pécsett arról is beszélt, hogy az egészségügyi dolgozók fizetését közelíteni kell az európai bérekhez. A Fidesz népegészségügyi programja kapcsán utalt arra is, hogy egy tanulmány szerint ha ötödével emelkedne aktív életünk hossza, az a csökkenő gyógyítási költségek és a kisebb munkanélküliségi ráfordítás következtében negyedével növelné a gazdaság teljesítményét.

A rendezvény egyik érdekessége volt, hogy azon megjelent Toller László, Pécs szocialista polgármestere is, aki kézfogással üdvözölte a Fidesz elnökét.  • Vennék
  • Hírek