Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem mindenki látná szívesen Gyurcsányt Győr megyében

2004.02.02. 17:22
A héten eldől, hogy ki lesz a Győr-Moson-Sopron megyei MSZP elnöke. A posztra Gyurcsány Ferenc sportminiszter aspirál, ám a megye több városában is úgy vélekednek: Gyurcsány miniszterként nem tudná a megyében igencsak gyenge teljesítményt produkáló MSZP-t megújítani, nekik olyan vezető kell, aki ideje nagy részét helyben tölti. Ezért a sportminiszter ellenében helyi ellenjelöltet állítottak Kránitz László országgyűlési képviselő személyben.
Csütörtökön hozza meg döntését a Győr-Moson-Sopron megyei MSZP-s jelölőszervezet, hogy kik versenyezhetnek szombaton a párt megyei elnöki tisztségéért. Gyurcsány Ferencet öt helyi szervezet támogatja, míg három város, Csorna, Sopron és Kapuvár a soproni Kránitz Lászlót látná szívesen a vezetői székben.

Többféle érzelem

Gyurcsányt az idén januárban kérték fel helyi szocialista politikusok a leköszönő Kun András elnök helyére. Gyurcsány viszont, ahogyan Kránitz László az Indexnek elmondta: "többféle érzelmet vált ki" az emberekből. Hordós István megyei alelnök az Indexnek azt mondta, hogy öt szervezet, például a győri, a mosonmagyaróvári a sportminisztert támogatja, viszont Sopron, Kapuvár, Csorna Kránitz Lászlót, a megyei listáról az országgyűlésbe jutott politikust látná a megye élén.

Gyurcsány az elmúlt hetekben többször is ellátogatott a helyi szervezetekhez, hogy személyesen győzze meg a tagságot alkalmasságáról.

Megújítani a megyei szervezetet

Az észak-nyugat-magyarországi régió nem számít a szocialisták sikerterepének, a hét választókörzetből csupán Győr 1-es választókörzetében sikerült MSZP-s jelöltnek győznie a legutóbbi választásokon. A helyi szocialisták ezért várják a megújulást, amit Kránitz szerint maguk is képesek megoldani. Gyurcsány ellenzői szerint olyan politikus tudná megújítani az MSZP Győr-Sopron megyei szervezetét, aki idejének nagy részét is ott tölti, a sportminiszternek azonban számos más feladata van. Üzenetértékűnek tartják például, hogy Gyurcsány Kapuvárra nem tudott elmenni, amikor a helyi testület arról vitatkozott, kit jelöljenek elnöknek, mert éppen Romániába utazott a futball EB-vel kapcsolatos tárgyalásokra.

Az országos vezetésben résztvevő politikusok sem egyértelműen Gyurcsány-pártiak: Újhelyi István elnökségi tag például az Index megkeresésére egyértelműen kijelentette, hogy a Fiatal Baloldal szintén Kránitz mellett áll Gyurcsánnyal szemben. Egy soproni MSZP-s az Indexnek úgy vélekedett, hogy többen is úgy tartják, Gyurcsány a megyei elnöki pozíciót csak ugródeszkának használná pártkarrierje érdekében.

Szigetváry Viktor , a sportminiszter sajtófőnöke az Indexnek elmondta, Gyurcsány folyamatosan egyeztet a helyiekkel, azt azonban egyelőre még nem döntötte el, hogy indul-e a tisztségért.