Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Gyulay Endre választási tanácsokat ad a hívőknek

2006.02.04. 10:41
Körlevélben kívánja segíteni a választásban híveit Gyulay Endre püspök, akinek üzenetét vasárnap a szeged-csanádi egyházmegye minden szentmiséjén felolvassák.

A Körlevél a választások elé címet viselő írásában a megyéspüspök hangsúlyozza: nem szeretne egyetlen párt mellett sem kiállni, csupán a híveknek kíván segítségére lenni abban, milyen szempontok szerint kellene kiválasztani az alkalmas személyeket. Arra kéri a híveit, mindnyájan adják le voksukat, de átgondoltan, felelősséggel tegyék ezt.

Család, közbiztonság, korrupció elleni harc

A püspök tíz pontban foglalta össze azokat az irányelveket, melyeket a híveknek szem előtt kell tartaniuk. Írásában kitér az élet mindenkori védelemére, amely szerinte az embrió tiszteletét, a bér-anyaság, a klónozás és az eutanázia elutasítását jelenti. Gyulay Endre a körlevélben fontosnak tekinti a család szerepét, a közbiztonság védelmét és a korrupció elleni harcot.

Kiemeli a szociális igazságosság szempontját, amely szerint a társadalom peremére szorultaknak munkaalkalmat kell biztosítani, s anyagi támogatást kell nyújtani. Meg kell állítani a társadalom kettészakadását, a polgári réteg elszegényesedését. Az állami és egyházi iskolákat egyenlő normatív támogatás illeti meg, hiszen a keresztények éppen úgy adófizető polgárok, mint a nem hívők - áll a körlevélben.

Többségi nemzet

A püspök úgy véli, a bevándorlókkal kapcsolatban a társadalomnak befogadó, nyitott magatartást kell tanúsítani, ugyanakkor védeni kell a többségi nemzet érdekeit is. A környezetvédelemmel foglalkozva kijelenti: szembe kell szállni azzal a növekvő veszéllyel, amely szétrombolással fenyegeti az élet természetes feltételeit.

A püspök szól az egészségügy stabilizálásáról, rendbetételéről is. A betegségek megelőzése, a betegek lelkiismeretes ellátása egyaránt megvalósítandó feladat - írja körlevelében Gyulay Endre.