Judit
3 °C
7 °C

Gyurcsány kiáll a bankadó mellett

2004.09.20. 22:07
Alkotmányossági próbának veti alá a bankadót a miniszterelnök-jelölt. Gyurcsány Ferenc az igazságügyi minisztert és a pénzügyminisztert felkéri, ha gondok vannak, álljanak elő új javaslattal.
Gyurcsány Ferenc arra kéri az igazságügyi minisztert és a pénzügyminisztert, vizsgálják meg, hogy a "bankadó" minden tekintetben kiállja-e az alkotmányosság próbáját, és ha vannak kételyeik, álljanak elő új javaslattal. A miniszterelnök-jelölt erről a Magyar Televízió Hétfő este című műsorában beszélt.

A bankok magukkal tennének rosszat, ha mennének

"A technikában van mozgástér, a lényegben nincsen" - mondta a kormányfőjelölt. Az adó harmincmilliárdos bevételt hozna az államháztartásnak. Gyurcsány szerint a kormány nem megy a bankokkal szemben, csak "a közös felelősségre apellál". A bankokkal a pénzügyminiszter folytatott konzultációt az őket érintő adóemelésről, amitől Gyurcsány reméli, hogy ez a konzultáció tisztázta mindkét fél pozícióját.

Arra a kérdésre, hogy az adóemelés miatt néhány bank esetleg kivonulhat a magyar piacról, Gyurcsány Ferenc azt mondta, "nem eszik ilyen forrón a kását". Megjegyezte, hogy a bankok a magyar vállalatok és magánszemélyek betéteiből, hiteleiből élnek, és ezt a piacot nem lehet "csak úgy" otthagyni, mert akkor magukkal tesznek rosszat. Draskovics Tibor pénzügyminiszter múlt szerdán jelentette be, hogy a pénzügyi vállalkozások nyereségadója 24 százalékra emelkedik 2005-ben, míg a többi vállalkozásé 16 százalék marad.

Az adózók kétharmadát érinti?

A személyi jövedelemadó-kedvezmények területén bekövetkező változásokról a miniszterelnök-jelölt azt mondta, a lakástámogatási kedvezmény évi hatmillió forintos jövedelem esetén "elkezd megszűnni", akárcsak 12 millió forintos éves jövedelemnél a családtámogatás. "Az adózóknak kevesebb, mint két százaléka rendelkezik hatmillió forintnál nagyobb éves jövedelemmel. A kedvezmény ezzel szemben az adózók több mint kétharmadát érinti" - mondta.

A miniszterelnök-jelölt nem tudta megmondani, pontosan mekkora lesz a létszámleépítés jövőre az államigazgatásban. Kitért ugyanakkor arra, hogy az elmúlt években több mint 30 ezerrel nőtt az állam vagy az önkormányzatok által foglalkoztatottak száma.

Gyurcsány Ferenc a vajdasági magyarellenes atrocitások ügyében reményét fejezte ki, hogy a szerbiai választásokat megelőző felfokozott hangulat után az általános politikai hangulat konszolidálódni fog. "Ha nem így lesz, a magyar kormánynak és az európai közösségnek figyelmeztetni kell, hogy az államnak dolga megvédeni állampolgárait, és ez a kötelezettség független attól, milyen nemzetiségűek ezek a polgárok. Azt hiszem, Magyarország és Európa együtt kellően erős lesz ahhoz, hogy ha kell, segítséget kérjünk és kapjunk a szerb kormánytól" - jelentette ki a kormányfőjelölt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?