Gyurcsány kiáll a bankadó mellett

2004.09.20. 22:07
Alkotmányossági próbának veti alá a bankadót a miniszterelnök-jelölt. Gyurcsány Ferenc az igazságügyi minisztert és a pénzügyminisztert felkéri, ha gondok vannak, álljanak elő új javaslattal.
Gyurcsány Ferenc arra kéri az igazságügyi minisztert és a pénzügyminisztert, vizsgálják meg, hogy a "bankadó" minden tekintetben kiállja-e az alkotmányosság próbáját, és ha vannak kételyeik, álljanak elő új javaslattal. A miniszterelnök-jelölt erről a Magyar Televízió Hétfő este című műsorában beszélt.

A bankok magukkal tennének rosszat, ha mennének

"A technikában van mozgástér, a lényegben nincsen" - mondta a kormányfőjelölt. Az adó harmincmilliárdos bevételt hozna az államháztartásnak. Gyurcsány szerint a kormány nem megy a bankokkal szemben, csak "a közös felelősségre apellál". A bankokkal a pénzügyminiszter folytatott konzultációt az őket érintő adóemelésről, amitől Gyurcsány reméli, hogy ez a konzultáció tisztázta mindkét fél pozícióját.

Arra a kérdésre, hogy az adóemelés miatt néhány bank esetleg kivonulhat a magyar piacról, Gyurcsány Ferenc azt mondta, "nem eszik ilyen forrón a kását". Megjegyezte, hogy a bankok a magyar vállalatok és magánszemélyek betéteiből, hiteleiből élnek, és ezt a piacot nem lehet "csak úgy" otthagyni, mert akkor magukkal tesznek rosszat. Draskovics Tibor pénzügyminiszter múlt szerdán jelentette be, hogy a pénzügyi vállalkozások nyereségadója 24 százalékra emelkedik 2005-ben, míg a többi vállalkozásé 16 százalék marad.

Az adózók kétharmadát érinti?

A személyi jövedelemadó-kedvezmények területén bekövetkező változásokról a miniszterelnök-jelölt azt mondta, a lakástámogatási kedvezmény évi hatmillió forintos jövedelem esetén "elkezd megszűnni", akárcsak 12 millió forintos éves jövedelemnél a családtámogatás. "Az adózóknak kevesebb, mint két százaléka rendelkezik hatmillió forintnál nagyobb éves jövedelemmel. A kedvezmény ezzel szemben az adózók több mint kétharmadát érinti" - mondta.

A miniszterelnök-jelölt nem tudta megmondani, pontosan mekkora lesz a létszámleépítés jövőre az államigazgatásban. Kitért ugyanakkor arra, hogy az elmúlt években több mint 30 ezerrel nőtt az állam vagy az önkormányzatok által foglalkoztatottak száma.

Gyurcsány Ferenc a vajdasági magyarellenes atrocitások ügyében reményét fejezte ki, hogy a szerbiai választásokat megelőző felfokozott hangulat után az általános politikai hangulat konszolidálódni fog. "Ha nem így lesz, a magyar kormánynak és az európai közösségnek figyelmeztetni kell, hogy az államnak dolga megvédeni állampolgárait, és ez a kötelezettség független attól, milyen nemzetiségűek ezek a polgárok. Azt hiszem, Magyarország és Európa együtt kellően erős lesz ahhoz, hogy ha kell, segítséget kérjünk és kapjunk a szerb kormánytól" - jelentette ki a kormányfőjelölt.