Nagygyűlésen ismerteti programját Gyurcsány a szocialistákkal

2004.09.16. 14:01
Gyurcsány Ferenc először jövő pénteken, minisztereivel ismerteti programját, majd négy nappal később egy nagygyűlésen az MSZP tagságát tájékoztatja arról, mik a tervei a következő időszakra. Szeptember 29-én az országgyűlés szavaz az új kormányfőről, és programjáról.
"Szeptember 27-én a plenáris ülésen tesz a köztársasági elnök javaslatot a miniszterelnök személyére, de még ugyanezen az ülésen a miniszterelnök-jelölt a kormányprogramot átadja" - közölte a házelnök, hozzátéve, hogy a kormányprogramot aznap minden képviselő meg fogja kapni. Az Országgyűlés szeptember 29-én folytatja le a kormányprogram vitáját és még aznap szavaz is róla, mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke csütörtökön a házbizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón az Országházban.

A 29-i szavazás után a miniszterelnök megnevezi kormányának tagjait és kezdeményezi bizottsági meghallgatásukat. A kormányprogram elfogadásához és a miniszterelnök megválasztásához az összes képviselő felének igen szavazatára van szükség. A bizottsági meghallgatások szeptember 30-án, október 1-jén és ha szükséges, október 2-án, szombaton lesznek. Az új kormány október 4-én tesz ünnepélyesen esküt.

Kormányprogram három menetben

Az Index úgy tudja, hogy Gyurcsány már szeptember 24-én, pénteken informális kormányülésen ismerteti elképzeléseit a mostani kormány minisztereivel. Szeptember 28-án Gyurcsány Ferenc felehetően a Körcsarnokban, egy naggyűlésen ismerteti az MSZP tagságával kormányprogramját és a költségvetés főbb irányelveit, értesült az Index. Ezt követi a másnapi parlamenti "beiktatás".

Az Országgyűlés elnöke szólt arról is, hogy a pénzügyminiszter szeptember 30-án, a kormányprogram vitáját követő napon nyújtja át neki a 2005. évi költségvetésről szóló előterjesztést. Draskovics Tibor pénzügyminisztert szerdán megerősítette posztján Gyurcsány Ferenc, ugyanakkor úgy tudjuk, a kormányfőjelölt a várható államháztartási hiány követhetetlen változása miatt félreérthetetlenül közölte a pénzügyminiszterrel, többet nem hibázhat.

Kormányprogram, az igazságos

A lassan formálódó kormányprogram egyik legfőbb eleme az igazságosabb közteherviselés elve. Ezen kívül az autópályaépítés - amibe megántőke bevonását tervezik - és az állami elosztás decentralizációjának kísérlete a vidékfejlesztésben lehet hangsúlyos elem. A konkrétumokról folyamatos egyeztetések zajlanak a koalíciós partnerek között.

Draskovics a költségvetésről
Jó költségvetése lesz jövőre az országnak, jelentette ki a pénzügyminiszter az MTI-nek a kormányülést követően, csütörtökön. Draskovics Tibor közölte: " nehéz, de kifejezetten jó hangulatú beszélgetés folyt, egy lépéssel megint közelebb kerültünk ahhoz, hogy kialakítsuk a jövő évi költségvetés kereteit". "Közismert, hogy egy új tervezési módszert választottunk az idén" - utalt a nullabázisú tervezésre. Hozzátette, hogy ez a korábbinál időigényesebb, mert a kormány sokkal több részletkérdésről tárgyal, véleménye szerint így jobban érvényesíthető a közös felelősség.

A Kormányszóvivői Iroda közleményben ismertette, hogy a csütörtöki kormányülésen a kormánytagok folytatva az előző napon megkezdett egyeztetést, elsősorban a fejezetekre vonatkozó előirányzatokról tárgyaltak. A közlemény szerint a kormány a költségvetés tervezése során elsődleges szempontként a gazdaságpolitikában a stabilitást, a társadalompolitikában pedig a dinamizmust, a társadalmi igazságosság és esélyegyenlőség fokozottabb érvényesítését határozta meg, miközben felelősen szem előtt tartja a konvergencia programban lefektetett célkitűzéseket is.