Natália
1 °C
7 °C

Nagygyűlésen ismerteti programját Gyurcsány a szocialistákkal

2004.09.16. 14:01
Gyurcsány Ferenc először jövő pénteken, minisztereivel ismerteti programját, majd négy nappal később egy nagygyűlésen az MSZP tagságát tájékoztatja arról, mik a tervei a következő időszakra. Szeptember 29-én az országgyűlés szavaz az új kormányfőről, és programjáról.
"Szeptember 27-én a plenáris ülésen tesz a köztársasági elnök javaslatot a miniszterelnök személyére, de még ugyanezen az ülésen a miniszterelnök-jelölt a kormányprogramot átadja" - közölte a házelnök, hozzátéve, hogy a kormányprogramot aznap minden képviselő meg fogja kapni. Az Országgyűlés szeptember 29-én folytatja le a kormányprogram vitáját és még aznap szavaz is róla, mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke csütörtökön a házbizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón az Országházban.

A 29-i szavazás után a miniszterelnök megnevezi kormányának tagjait és kezdeményezi bizottsági meghallgatásukat. A kormányprogram elfogadásához és a miniszterelnök megválasztásához az összes képviselő felének igen szavazatára van szükség. A bizottsági meghallgatások szeptember 30-án, október 1-jén és ha szükséges, október 2-án, szombaton lesznek. Az új kormány október 4-én tesz ünnepélyesen esküt.

Kormányprogram három menetben

Az Index úgy tudja, hogy Gyurcsány már szeptember 24-én, pénteken informális kormányülésen ismerteti elképzeléseit a mostani kormány minisztereivel. Szeptember 28-án Gyurcsány Ferenc felehetően a Körcsarnokban, egy naggyűlésen ismerteti az MSZP tagságával kormányprogramját és a költségvetés főbb irányelveit, értesült az Index. Ezt követi a másnapi parlamenti "beiktatás".

Az Országgyűlés elnöke szólt arról is, hogy a pénzügyminiszter szeptember 30-án, a kormányprogram vitáját követő napon nyújtja át neki a 2005. évi költségvetésről szóló előterjesztést. Draskovics Tibor pénzügyminisztert szerdán megerősítette posztján Gyurcsány Ferenc, ugyanakkor úgy tudjuk, a kormányfőjelölt a várható államháztartási hiány követhetetlen változása miatt félreérthetetlenül közölte a pénzügyminiszterrel, többet nem hibázhat.

Kormányprogram, az igazságos

A lassan formálódó kormányprogram egyik legfőbb eleme az igazságosabb közteherviselés elve. Ezen kívül az autópályaépítés - amibe megántőke bevonását tervezik - és az állami elosztás decentralizációjának kísérlete a vidékfejlesztésben lehet hangsúlyos elem. A konkrétumokról folyamatos egyeztetések zajlanak a koalíciós partnerek között.

Draskovics a költségvetésről
Jó költségvetése lesz jövőre az országnak, jelentette ki a pénzügyminiszter az MTI-nek a kormányülést követően, csütörtökön. Draskovics Tibor közölte: " nehéz, de kifejezetten jó hangulatú beszélgetés folyt, egy lépéssel megint közelebb kerültünk ahhoz, hogy kialakítsuk a jövő évi költségvetés kereteit". "Közismert, hogy egy új tervezési módszert választottunk az idén" - utalt a nullabázisú tervezésre. Hozzátette, hogy ez a korábbinál időigényesebb, mert a kormány sokkal több részletkérdésről tárgyal, véleménye szerint így jobban érvényesíthető a közös felelősség.

A Kormányszóvivői Iroda közleményben ismertette, hogy a csütörtöki kormányülésen a kormánytagok folytatva az előző napon megkezdett egyeztetést, elsősorban a fejezetekre vonatkozó előirányzatokról tárgyaltak. A közlemény szerint a kormány a költségvetés tervezése során elsődleges szempontként a gazdaságpolitikában a stabilitást, a társadalompolitikában pedig a dinamizmust, a társadalmi igazságosság és esélyegyenlőség fokozottabb érvényesítését határozta meg, miközben felelősen szem előtt tartja a konvergencia programban lefektetett célkitűzéseket is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?