Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Rekorddöntő szocialisták

2004.09.13. 07:46
Személyi nyertesei vannak az elmúlt hetek kormányválságának. Medgyessy leváltása az MSZP választási esélyein nem javított, az utódlási harc nyertese és vesztese is jól járt. Gyurcsányt már szinte mindenki ismeri az országban, népszerűségén pedig tizenhét százalékkal javított. Kiss Péter népszerűsége is megugrott - írja a Magyar Hírlap.
Az MSZP népszerűségét ugyan nem befolyásolta a kormányválság, a Fidesz visszaesése miatt mégis csökkent a szocialisták és ellenzékük között a különbség, derült ki a Medián szeptember 3-7 között készült felméréséből. A Medgyessy leváltásában aktív szerepet játszó szocialista politikusok népszerűsége ellenben jelentősen nőtt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölté például tizenhét százalékkal, olvasható a Magyar Hírlapban.

Rossz irányba tartunk

A biztos szavazók körében hét százalékot hozott a Fideszen a szocialista párt. A legfrissebb adatok szerint a pártot választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz támogatottsága 53 százalék, a szocialistáké 37. A Medián mérése szerint az SZDSZ is átlépné a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt, a kisebbik kormánypárt öt százalékon áll. Az MDF két százaléknyi szavazatot kapna, egyéb pártra három százalék szavazna.

A közvélemény-kutató szerint a szocialisták eredményének javulása nem a párt teljesítményén, hanem a választók elbizonytalanodásán múlt. A bizonytalanság a szocialista táborra is jellemző, az augusztusi felmérés óta körükben 62-ről 51 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint jó irányba mennek a dolgok.

Csúcsdöntő szocialisták

Jelentősen nőt azonban a kormányváltásban aktív szerepet játszó politikusok ismertsége és népszerűsége. A sokáig az MSZP egyik elnökesélyesének tartott Szili Katalin nyolc százalékot javítva immár a kedvelt politikusok közé tartozik 56 százalékos népszerűséggel. A leglátványosabban Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölt javított eredményén, ismertsége 78-ról 93 százalékra, népszerűsége 26-ról 43 százalékra nőtt.

A kormányválság körüli pezsgés Kiss Péternek is jót tett. A szürkének tartott kancelláriaminiszter ismertsége 25 százalékkal nőtt, népszerűsége tizenkét százalékpontos ugrással 39 százalékon áll. Csökkent viszont az SZDSZ-es politikusok népszerűsége. A vagyoni helyzete miatt támadott Demszky Gábor múlt havi visszaesése után Kuncze Gábor és Csillag István is öt százalékpontot rontott, a gazdasági miniszter népszerűsége 27 százalékról 22-re csökkent, így Kövér Lászlóé alá esett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?