Megkezdődött a haderőreform egyeztetése

2000.04.01. 20:03
A haderőreform első tárgyalási napja mérsékelten lendületes módon az ügyrend megtárgyalásában merült ki pénteken a Honvédelmi Minisztériumban. A tárgyalást követően Homoki János a tárca politikai államtitkára elmondta: a szakminisztérium néhány napon belül átadja a politikai pártoknak a haderőreformról, illetve a Magyar Honvédség és a minisztérium integrációjáról szóló írásos dokumentumokat, majd a következő hét péntekén már érdemi tárgyalásokon foglalkoznak mindezekkel.

A tárgyaláson a szocialistákat képviselő Juhász Ferenc szintén a találkozót követően rögtönzött sajtótájékoztatóján kijelentette, még mindig nem tudják pontosan, hogy az integrációval kapcsolatban milyen döntések születtek a Nemzetbiztonsági Kabinet március 16-i ülésén, amelyen elfogadták a haderőreform koncepcióját, ugyanis az egyeztetésen a részletekről beszámoló Póda Jenő,- a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója - azon az ülésen nem volt jelen.

Az integrációról szóló tájékoztatóból kiderült, hogy még mindig nincs konkrét álláspont az összevonással kapcsolatban.

Az egyeztetés résztvevői:

Simicskó István, Fidesz

Lányi Zsolt, FKGP

Vödrös Szabolcs, MDF

Juhász Ferenc, MSZP

Mécs Imre, SZDSZ

Kapronczi Mihály, MIÉP

Póda Jenő ugyanis azt ismertette, hogy a honvédség parancsnoki poszt megszüntetésével 17 jogkört átvesz a minisztérium. Ezt követően azonban Király Béla, a miniszterelnök katonapolitikai tanácsadója kért szót, hogy pontosítsa, amit Póda Jenő elmondott.

Juhász hozzátette: Király Béla közölte, hogy a vezérkari főnök voltaképpen visszakapja a vezérkar és minisztérium 1989-es szétválasztásakor elvett jogosítványait. Gyakorlatilag tehát a vezérkari főnöknél marad mind a 17 jogkör.

Juhász Ferenc elmondta: a haderőreform első tárgyalásán kiderült, valóban érkezett Szabó János honvédelmi minisztertől olyan parancs, amely arra kötelezte Fodor Lajos vezérkari főnököt, hogy készítsék el a tisztek múltjával foglalkozó listát. Bár Fodor Lajos miniszteri felhatalmazás hiányában a részletekről nem beszélt, nem tagadta, hogy ilyen parancsot kapott.

"Ezért azt kértük, hogy a következő egyeztetésen mutassák be az említett parancsot" - mondta Juhász Ferenc.

Az MSZP-s képviselő elmondta, hogy az ülésen megtárgyalt kormányzati ügyrendi javaslatban az szerepelt, hogy csak a kormány nyilatkozhat az egyeztetésekről, és csak a napirendi témákról tárgyalhatnak. Juhász szerint ezzel azt szerették volna megakadályozni, hogy szóba kerüljön a katonák politikai multjával kapcsolatos összesítés. Az ellenzéki tárgyalópartnerek azonban kinyilvánították, hogy csak írásos dokumentumokkal foglalkoznak, és nem hajlandóak semmiféle nyilatkozattételben korlátozni magukat.