Benedek
-5 °C
5 °C

Az orvosi kamara tiltakozik a hálapénz botrány miatt

2004.01.22. 19:59
A Magyar Orvosi Kamara (MOK)visszautasítja, hogy az egész társadalmat átszövő hálapénzrendszerből kiemeljék - ismertette a kamara képviselőtestületének ülésén született állásfoglalását csütörtökön Éger István.
"A magyar orvostársadalom visszautasítja, hogy az egészségügyi ellátás problémáit feltáró, és megoldó intézkedések helyett a társadalom figyelmét bűnbak mutogatásával eltereljék, bár ezt a taktikát az elmúlt évtizedekben már többször átéltük" - fogalmazott a MOK elnöke.

Hozzátette: érdekképviseleti testületként előfordulhat, hogy a MOK más véleményen van, mint a döntéshozó szervek.

Mint mondta, a szaktárca mindenkori vezetésétől azt várnák, hogy a kormányon belül jóval hatékonyabban érvényesítse az egészségügyi érdekeket. Ez az orvosok, és a betegek érdeke is, és e kettő nem is választható szét egymástól - jelentette ki Éger István, aki szerint a hivatalos, és egyéb, többségében megalapozatlan megnyilvánulások, megrendítik a betegeknek az egészségügyi dolgozókba vetett bizalmát.

A MOK elnöke hangsúlyozta: a testület követeli, hogy szüntessék meg az egészségügyi dolgozókkal szembeni, indokolatlan támadásokat, és a szaktárca adja meg számukra az elvárható, jogos védelmet. Emellett vessenek véget a betegellátásra fordított összegek csökkentésének, és kezdjék meg az elvonások ütemezett visszapótlását - fűzte hozzá.

A képviselőtestület ugyanakkor azt is követeli, hogy rendezzék a béreket, ami az egyedüli módja a hálapénzrendszer megszüntetésének, és annak, hogy megakadályozzák az egészségügyben dolgozók elvándorlását - mondta a MOK elnöke.

Éger István rámutatott: "Magyarország borravalós ország", a probléma ott van, hogy a betegek azt hiszik fizetniük kell a megfelelő szolgáltatásért.

Véleménye szerint a minisztérium hálapénzre vonatkozó hatpontos javaslata "látszat intézkedéseket tartalmaz", a társadalmi tudatot "kezelni" kellene, és visszaterelni a "megfelelő mederbe".

A MOK elnöke kijelentette: szerencsétlen dolog az is, hogy egy győri kórházban ajánlást dolgoztak ki a hálapénz legalizálására, mivel az embereket megzavarhatja, hogy egy intézmény deklarálni próbál olyasmit, aminek a megszüntetésére törekszik az orvostársadalom, és ami alapvetően ellentétes a kamara etikai kódexében foglaltakkal.