Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Nem ismerte a törvényt a III/III-as ügynök újságíró

2003.02.13. 16:56
"Egzisztenciálisan tönkretettek, lenulláztak" - nyilatkozta az Indexnek az az újságíró, aki nem volt tisztában azzal, hogy miután fennakadt az átvilágítóbírák rostáján, akkor nemcsak munkaadója, hanem az átvilágítóbírák előtt is le kellett volna mondania tisztségéről.
Gergely Gáspár, a Csömöri Hírmondó egykori szerkesztője megdöbbenéssel fogadta az MTI jelentését arról, hogy fennakadt az ügynöktörvény rostáján. Dr. Kissné dr. Nedesán Marianna, az Egyes fontos tisztségeket betöltő személyeket ellenőrző I. számú bizottság soros elnöke, "törvényben biztosított jogkörének megfelelően" hozta nyilvánosságra, hogy Gergely Gáspár "Hortobágyi László" fedőnévvel 1977. szeptember 21. napjától 1978. augusztus 4. napjáig titkos megbízottja volt a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság III/III-as osztályának, majd 1978. augusztus 15. napjától 1983. július 25. napjáig titkos megbízottja volt a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztályának.

"Egzisztenciálisan tönkretettek, lenulláztak" - nyilatkozta az Index újságírójának Gergely Gáspár, aki jelenleg a csömöri sportcsarnok igazgatója. Elmondta, hogy az átvilágítóbírák határozatát még novemberben kapta kézhez, ezt követően haladéktalanul, írásban lemondott az önkormányzati tulajdonú Csömöri Hírmondó" szerkesztéséről, amelyet - állítása szerint - munkaviszony nélkül, ingyen végzett. Gergely abban a hitben volt, hogy ezt követően múltja nem kerül nyilvánosságra.

A hibát akkor követte el, amikor az átvilágítóbírákat nem értesítette döntéséről. A határozat ugyanis így fogalmaz: "A bizottság az Etv. 18. paragrafus és 20. paragrafusának megfelelően felszólította Gergely Gáspárt, hogy a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül mondjon le a Csömöri Hírmondó című közéleti lap felelős szerkesztői feladatköréről. A lemondás tényét a bizottság felé igazolni kell, ellenkező esetben a bizottság a határozatát a jogerőre emelkedést követő 30 nap után a Magyar Közlöny személyi részében és a Magyar Távirati Iroda útján közzéteszi."

Gergely Gáspár múltjáról annyit mondott: egy nála talált szamizdat miatt zsarolta meg a III/III-as osztály.