2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

'Egy nemzet vagyunk'

2004.12.05. 23:01
A kettős állampolgárságról szóló eredménytelen népszavazás után a határon túli magyar politikusok nincsenek kétségbeesve, szerintük újra meg lett erősítve, hogy sorsukat maguknak kell intézniük.
A vasárnapi népszavazáson a magyarországi választópolgárok úgy döntöttek, hogy a határon túli magyarokat ne lehessen kedvezményes eljárással honosítani.

Markó: Sorsunkat magunknak kell intézni

Továbbra sem mond le a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a kettős állampolgárság problémájának megoldásáról, a MÁÉRT-ban helyet foglaló többi határon túli magyar szervezettel együtt mielőbb megpróbál olyan egyeztetés-sorozatot kikényszeríteni, amely végül elvezethet a konszenzusig - fejtette ki Markó Béla, a szövetség elnöke.

A politikus a magyarországi népszavazás eredménytelenségével kapcsolatban elmondta: az erdélyi magyarság eddig is számított, ezután is számítani fog Magyarország segítségére. A népszavazás végeredményét nem szabad úgy értelmezni, hogy a magyar nép eltaszította a határon túli magyarságot - fűzte hozzá. "Másrészt viszont minden pillanatban képesnek kell lennünk önállóan cselekedni, önálló döntéseket hozni, sorsunkat magunknak kell intézni, Trianon óta erre vagyunk ítélve" - mondta Markó.

Kasza a történelem süllyesztőjéről

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke emlékeztetett arra, hogy mindig is ellenezte és felelőtlenségnek tartotta a Magyarok Világszövetségének népszavazási kezdeményezését. "Ez a felelőtlenség most számszerűsíthető, és elvárom azoktól, akik zsákutcába terelték a kérdést, hogy vonják le a felelősséget, köszönjenek le tisztségükről, és örökre tűnjenek el a történelem süllyesztőjében, mert óriási kárt okoztak a magyar nemzetnek" - mondta a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke.

"A nemmel szavazóknak el kell gondolkodniuk tettükön. Nem kívánok nekik semmi rosszat mondani. Továbbra is egy nemzet vagyunk, függetlenül attól, hogy más a véleményünk. Ők félre lettek vezetve, s most szembe kell nézniük lelkiismeretükkel" - mondta Kasza.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke szerint "kicsi volt az igenek győzelme, de ilyen ellenpropaganda mellett ez jó eredménynek mondható". Ágoston közölte az MTI-vel, hogy pártja nem hibáztatja a magyarországi szavazókat. A pártelnök úgy látja, hogy a kettős állampolgárság kérdését többé nem lehet megkerülni, s ez fontos témája lesz a 2006-os választásnak.