Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Március végéig hazajönnek Irakból a magyar katonák

2004.11.03. 15:29
Az Irakban szolgáló 300 magyar katonának eredetileg az év végén jár le a mandátuma. Gyurcsány Ferenc március végéig hosszabbítana, és május végéig hazahozná a missziót. Ahhoz, hogy január elseje után is kint maradhassanak a katonák, jelenleg nincs esély, mert az ellenzék elutasítása miatt aligha lesz meg a szükséges kétharmados többség.
Külföldi csapatok Irakban
OrszágCsapatlétszám
Egyesült Királyság 7 900
Olaszország 2 700
Lengyelország 2 400
Ukrajna 1 700
Spanyolország 0
Hollandia 1 260
Ausztrália ~ 250
Dél Korea 465
Románia 700
Japán 600
Bulgária 454
Dánia 496
Thaiföld 451
Honduras
El Salvador 380
Magyarország 300
Dominikai Köztársaság
Nicaragua
Szingapúr 200
Mongólia 180
Azerbajdzsán 151
Norvégia 150
Lettország 122
Portugália 128
Litvániaa 105
Szlovákia 105
Csehország 80
Albánia 70
Örményország 70
Új-Zéland 60
Észtország 55
Kazahsztán 29
Macedónia 28
Moldova 24
(forrás: globalsecurity.org)
Hazajönnek Irakból a magyar katonák 2005. március 31-ig, jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán Budapesten. Juhász Ferenc a kormányszóvivői tájékoztatón pontosította a kormányfő szavait, ugyanis a törvényhozás március végéig hosszabbíthatná meg az iraki kontingens mandátumát, de utána két hónap állna rendelkezésre, hogy hazaköltözzenek a katonák. Az irakban szolgáló magyar kontingensnek egy parlamenti felhatalmazás alapján ez év végéig szól a mandátuma. Ahhoz, hogy ennél hosszabb ideig maradjanak, a parlament kétharmadának támogató szavazata szükséges.

"Előttünk van az iraki politikai rendezés egyik legfontosabb feltétele, az iraki választások január végén. Ezt követően megteremthetőek a demokratikus rend, a nyugalom, a biztonság feltételei" - mondta az MTI szerint Gyurcsány Ferenc a Hősök terén, ahol a sorkatonaság eltörlését ünnepelték.

Gyurcsány szerint "ott maradni a választások megtételéig kötelesség, sokkal tovább maradni lehetetlenség. Ezért 2005. március 31-ig visszahozzuk katonáinkat Irakból. Onnantól másnak, másként és elsősorban a politika eszközeivel kell biztosítaniuk a stabil, biztonságos, demokratikus iraki létet."

Ha a Közel-Kelet nincs biztonságban, akkor Magyarország sincs biztonságban - jelentette ki a miniszterelnök. A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Juhász Ferenc honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a kormány hétfőn a házszabálytól való eltérést indítványozva nyújtja be a mandátum-hosszabbításról szóló javaslatát, amelynek elfogadásához kétharmados többség szükséges.

Egymilliárdba kerül a költözés

A külügyminiszter szeptember elején jelezte, hogy a kabinet novemberben dönt az Irakban tartózkodó magyar csapatok további sorsáról. "A helyzet változatlanul az, hogy a mandátum kitöltéséig, azaz az év végéig a 300 magyar katona Irakban marad, és folytatja szállítási tevékenységét" - közölte akkor Kovács László. Juhász Ferenc elmondta, a hazaköltözés egymilliárd forintba kerül, az egész iraki misszió pedig tízmilliárdot emészt fel. Amennyiben a parlament támogatja a három hónapos határidőcsúszást, akkor április elejétől nem szállíthatnánk semmit Irakba, viszont lenne két hónap arra, hogy hazahozzák a teljes magyar missziót.

Korábban az MDF többször is szorgalmazta a katonák hazahívását, amelyet egy idő után a Fidesz is támogatott.

Idő előtt távozók
Mandátumuk lejárta előtt eddig Spanyolország és a Fülöp-szigetek katonái vonultak ki Irakból, mind a két ország terrorcselekmények miatt. Az iraki választások utáni kivonulás lehetőségét azonban már több ország is felvetette. Lengyelország részéről Jerzy Szamjdzinski védelmi miniszter jelentette be október elején, hogy a kormány 2005 végéig kivonja katonáit. Olaszországban még nincs konkrét dátum, csak annyit kotyogott el Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettes a lengyel bejelentéssel egy időben, hogy a kivonást csak a választás után hajtják majd végre.

A kormánypártok egyetértenek a hosszabítással, az MDF nem

Az SZDSZ álláspontja szerint az iraki misszióban addig kell részt venni, amíg erre szükség van - mondta az MTI-nek Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő szerdán. "Ha március 31-ig van rá szükség, akkor addig" - tette hozzá. Mint mondta, bíznak abban, hogy a januári választások után békességgel átadható a demokratikus rend biztosításának feladata a helyieknek, ami feleslegessé teszi a magyar kontingens iraki jelenlétét.

A januári iraki választások eredményes lebonyolításának megszervezéséhez fontos a nemzetközi erők, így a magyar katonák jelenléte - mondta Keleti György, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának szocialista elnöke szerdán az MTI-nek. Az MSZP-frakció még nem egyeztetett a kérdésről, erre várhatóan hétfőn kerül majd sor - közölte Keleti György. Elmondta: indokoltnak tartja, hogy a kormány képviselője tájékoztassa a négy parlamenti frakciót az iraki körülményekről, arról, hogy mi indokolja a kontingens mandátumának meghosszabbítását. Emlékeztetett rá, hogy a magyar katonák parlamenti mandátuma ez év december 31-ig érvényes, s annak meghosszabításához a kormánynak határozati javaslatot kell a Ház elé terjeszteni. A javaslatról az Országgyűlés kétharmados többséggel dönt.

Sikertelen egyeztetés Orbánnal
Az Index úgy tudja, hogy a hosszabbításról szóló kormánydöntést követően szerdán reggel Gyurcsány Ferenc telefonon tájékoztatta Dávid Ibolyát, de Orbán Viktorral nem sikerült a miniszterelnöknek telefonon beszélnie. Orbán titkárságán ugyanis közölték, hogy a volt kormányfő éppen repülőgépen ül, ezért Gyurcsány Schmitt Pállal "egyeztetett".
Kizárt, hogy az MDF frakciója hozzájárul ahhoz, hogy a magyar katonák iraki mandátumát március 31-ig meghosszabbítsák - mondta Karsai Péter parlamenti képviselő szerdán az MTI-nek, arra reagálva, hogy a kormány a hosszabbításra tesz javaslatot. Az MDF már háromszor kezdeményezte a magyar katonák hazahívását Irakból - közölte a kisebbik ellenzéki párt képviselője. Karsai Péter ugyanakkor pozitív változásként értékeli, hogy ha a Fidesz hozzájárul a mandátum meghosszabbításához, akkor lehet majd tudni, hogy pontosan meddig maradnak a magyar katonák Irakban.

A Fidesz már december végével hazahívná a katonákat

A Fidesz fél évvel ezelőtt is azt akarta, hogy a magyar csapatok az év végén jöjjenek haza Irakból és fejezzék be missziójukat - mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján arra reagálva, hogy a kormány a mandátum meghosszabbítását indítványozza. A politikus a kabinet figyelmébe ajánlotta, hogy az ország lakosainak "túlnyomó többsége, háromnegyede" korábban is azt mondta, hogy a magyar csapatokat hozzák haza Irakból.

Áder János Gyurcsány Ferenc kormányfő figyelmét felhívta arra a tényre, hogy a csapatok mandátumának meghosszabbításához a parlament kétharmadának hozzájárulására van szükség. A politikus szerint ugyanis a miniszterelnök olyan stílusban jelentette be a misszió Irakban maradására vonatkozó javaslatát, mintha az az ő személyes döntésén múlna.

Megszűnt a sorkötelezettség
Százharminchat év után szűnt meg szerdával Magyarországon a sorozott hadsereg, miután az utolsó csaknem kétezer sorkatona is leszerelt. A leszerelő fiatalok egy dísztőrt vihetnek haza fáél év katonáskodás után, amit a HM csináltatott az utolsó sorkatonáknak. A Honvédelmi tárca csaknem 105 milliós kampánnyal igyekezett az utóbbi hetekben az önkéntes haderőre való áttérést népszerűsíteni. Az utolsó néhány napban a Hősök terén, ismert közéleti személyiségek vágták a centit, ami a sorozott hadsereg utolsó napjait jelképezte. Az első centit Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Szenes Zoltán altábornagy, a honvédség vezérkari főnöke, Havril András altábornagy, vezérkari főnök helyettes és Bródy János zenész, a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának a tagja vágta le közösen., az utolsót Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Juhász ferenc honvédelmi miniszter vágta le szintén közösen.