Alfréd
-3 °C
3 °C

Gyurcsány nem utálta az ellentüntetőket

2008.05.09. 19:21
Házirendet osztogattak a Békenap nevű rakparti tüntetésen. A Duna túlpartjáról ellentüntetők kiabáltak.

„Házirend” című szórólapokat osztogattak a budapesti Duna-parton, az MSZP Békenap nevű tüntetésén. A kirekesztés ellen szervezett demonstráción Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédet mondott. A szórólap részletesen előírta a helyes viselkedést, de legelőször így köszöntötte a második világháború lezárására emlékezőket: „Köszönjük, hogy meglátogatja rendezvényünket, melyhez ezúton is jó szórakozást kívánunk.”

Duna-parti képek

"A szervezők” néven aláírt papírosból kiderül, hogy a biztonságiak a rakpartra lépőket szúrópróbaszerűen ellenőrzik. „Nem lehet behozni közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat” derült ki, továbbá teljes alkoholtilalom volt. Aki mégis piával ment, annak italát a „bejáratnál” át kellett adnia a biztonságiaknak. Fáklyákat viszont osztottak.

„Tilos továbbá tettleges becsületsértésre alkalmas eszközt vagy tárgyat magánál tartani” – írta a házirend, és figyelmeztetett, hogy „kérjük a rendezvény ideje alatt fegyelmezett magatartás tanúsítását” illetve „a véleménynyilvánítás kulturált formájának alkalmazását”.

Tudósítónk szerint mintegy kétezer ember vett részt a tüntetésen.

Egy körözött férfit elfogtak

Egy kiskorú veszélyeztetése miatt körözött férfit is elfogtak a rendőrök, miután véget ért a pesti alsó rakparton az MSZP Békenapi megemlékezése. A férfit nem a rendezvényen, hanem a közelben, a Kossuth téren igazoltatták a rendőrök, mert gyanúsan viselkedett. Kiderült, hogy a Székesfehérvári Városi Bíróság körözi, ezért elfogták - tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság. (Független Hírügynökség)

Egy embert fél nyolc előtt elvittek a rendőrök a rakpart környékéről, mert nem tudta igazolni magát. Az illető Tomcat társaságában álldogált.

A Duna túlpartján 30-40 ellentüntető gyűlt össze a Batthyány Lajos téren. Kiabálásuk - "vörös fasiszták" - áthallatszott Gyurcsány Ferenc beszéde alatt is. A miniszterelnök azt üzente, hogy nem ért egyet velük, de nem utálja őket. Beszédében arra emlékeztetett, hogy a kirekesztés ellen mindig fel kell lépni. Elhatárolódásra szólított fel a Magyar Gárdától, és május elsejéhez hasonlóan arra szólította fel a jelenlévőket, hogy szerveződjenek, cselekedjenek, vállalják a demokratikus progresszió hagyományát, és küzdjenek meg érte. A rendezvény nyolc órakor befejeződött.