Mátyás
-6 °C
1 °C

A főkoordinátor belép a Fidesz-frakcióba

2004.12.17. 13:39
Az Index információi szerint Hende Csaba, a polgári körök főkoordinátora hétfőn bejelenti, hogy csatlakozik a Fidesz parlamenti frakciójához. Hende júniusban jelentette be, hogy az "MDF politikai irányvételének elbizonytalanodás és a párton belül kialakult viszonyok" miatt kilép a fórumos képviselőcsoportból, egy hét múlva pedig már független képviselőként párttag lett a Fideszben.

Hende Csaba, a polgári körök főkoordinátora a házszabály előírásait napra betartva hat hónapos független képviselőség után hétfő bejelenti, hogy csatlakozik a Fidesz képviselőcsoportjához. Az Index információját maga a képviselő erősítette meg pénteken.

Formálisan is kilépett

Az egykori igazságügyi politikai államtitkár június 23-án jelentette be, hogy kilép az MDF akkor még 23 fős frakciójából. Hende döntésének okát akkor az "MDF politikai irányvételének elbizonytalanodásában és a párton belül kialakult viszonyokban" jelölte meg. Valójában a formális kilépést megelőzően már több mint egy éve maga az MDF vezetése próbálta eltávolítani képviselői közül a főkoordinátort. Szőke László, akkori alelnök Boross Pétert idézve egy nyílt levélben többek között jobbágynak nevezte Hendét. A képviselő ellen etikai vizsgálatok sora indult, azért mert a 2002-es választási vereséget követő hónapokban egykori főnöke, Dávid Ibolya mellől Orbán Viktor közvetlen környezetéhez csatlakozott. Hende kizárását azonban főként az a csoport akadályozta meg, amelynek tagjait időközben szintén eltávolították az MDF-es frakcióból.

Hende Csaba július elején már bejelentette, hogy több szombathelyi korábbi MDF-es politikussal együtt csatlakozott a Fidesz helyi szervezetéhez. Hende akkor elmondta azt is, hogy a párttagság megszerzéséhez "első helyen" Orbán Viktor pártelnök adott neki ajánlást.