Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem teljesen narancssárga Magyarország

2007.02.23. 11:29
Kis híján botrányba fulladt a Heves Megyei Közgyűlés pénteki ülése, amelyen fél év után, Sós Tamás személyében, szocialista elnököt sikerült választani. Egy fideszes kilépett a frakciójából, egykori pártársai inzultálták az "árulót".

Az őszi önkormányzati választáson minden megyei elnöki tisztet a Fidesz szerzett meg, kivéve Heves megyét, ahol húsz szocialista képviselő húsz fideszes-kisgazda-vállalkozókpártjás közgyűlési taggal állt szemben. A patthelyzetet fél éve próbálták feloldani, de egyik fél sem engedett, így a közigazgatási hivatal a közgyűlés feloszlatását szorgalmazta, és felmerült a megyében új választások kiírása.

Meggondolta magát

Pénteken azonban fordult a kocka: Ambrus Zoltán fideszes képviselő a közgyűlés előtt bejelentette, a továbbiakban függetlenként kíván dolgozni. Nem sokkal később titkos szavazást tartottak, és a szocialistáknak elnököt is sikerült választaniuk. 21-en Sós Tamást a Heves megyei Közgyűlés elnökévé választották.


Sós Tamás

Az MSZP politikusa, Sós eddig nyolc éve vezette a Heves megyei Közgyűlést. Vele az Index egyelőre nem tudott beszélni, mert jelenleg is elnököl.

A péntek reggeli szavazás után a fideszesek kivonultak az ülésről. Információink szerint a kivonulás nem volt indulatoktól mentes. Az egyik helyszíni forrásunk szerint az ellenzékiek Ambrust megpróbálták magukkal cipelni, de ezt meghiúsították.

Árulás történt

Herman István, a megyei közgyűlés fideszes tagja, a Fidesz volt listavezetője szerint egyértelmű, hogy árulás történt, mert Ambrus egy nappal korábban, csütörtökön még ott ült közöttük a frakcióülésen, és vidáman csokit osztogatott képviselőtársainak. A kilépést pénteken a korelnök jelentette be. "Hogyan érték el ezt, csellel, ráolvasással, zsarolással vagy pénzzel?" - tette fel magának a kérdést az érezhetően feldúlt Herman, aki szerint ami történt, az a "hazugságon vett győzelem" kicsinyített mása, amit ha elfogad a közvélemény, az a demokrácia halálát jelenti.


A hevesi fideszes-vállalkozókpártjás képviselő azt állítja, az MSZP az elnökválasztással felrúgta a velük kötött megállapodást, amely kimondta, hogy feloszlatja magát a közgyűlés. Herman szerint ezt akarták ma bejelenteni, de helyette kiderült, hogy szocialista elnök lesz. A Fidesz frakció kivonult a közgyűlésből, zárt ülésen próbálják tisztázni a helyzetet. Herman István szerint az máris kiderült, hogy nem csak Ambrust, hanem más képviselőket is megkörnyékeztek.

Sokba került volna az új választás

Az Index megpróbálta megkérdezni Ambrus Zoltánt is a függetlenedés hátteréről, a képviselőt azonban egyelőre nem sikerült elérnünk. A Fidesz-MDF-MKDSZ-Vállakozók Pártja-hevesi kisgazdák és Magosz közös jelöltként a 10 ezer és az alatti települések listáján a közgyűlésbe került honatya a távirati irodának azzal indokolta döntését, hogy a megyegyűlés feloszlatása esetén csaknem 50 millió forintot emésztettek volna fel a megye költségvetéséből az új választások, ez a pénz pedig hiányozna az intézmények kasszájából a feszített költségvetési körülmények között.