Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Új Duna-híd épülne Komáromnál

2005.04.13. 15:11
Hat-nyolcmilliárd forintba kerülne a Komárom és Révkomárom közötti Duna-híd, amely a város szélén, ipari parkok mentén teremtene összeköttetést Szlovákia és Magyarország között. Az esztergomi Mária Valéria híddal ellentétben ez főként a gépjárműforgalmat, és nem a gyalogosok igényeit elégítené ki.

A több mint száztíz éves Erzsébet híd mellé új Duna-hidat építenének Komárom és a szlovákiai Révkomárom között. A komáromi híd mindig is szerepelt a város rendezési tervében, mivel Pozsony és Budapest között nincs igazán nagy teherbírású átkelő, mondta az Indexnek Dr. Lengyel Jenő, a város alpolgármestere.

Az új híd egy Komáromot délről, Révkomáromot északról megkerülő körgyűrű két felét kötné össze, járhatóvá téve a Székesfehérvár-Komárom-Nyitra útvonalat, és kifejezetten a gépjárműforgalmat szolgálná ki, ellentétben az esztergom-párkányi híddal.

Lakott területről ipari park mellé

A terv olyannyira terv, hogy egyelőre csak egy hatástanulmány készült róla. A régi elképzelés szerint a híd a város sűrűbben lakott részén épült volna, az új tanulmány azonban a már meglévő vasúti hídtól kétszáz méterre, egy ipari park mellé álmodja az új átkelőt. Szlovák oldalon ipari övezet létesülne a híd mellett, így környezetvédelmileg nem lenne aggályos a hídépítés az önkormányzatok elképzelése szerint.

Az önkormányzatnak egyelőre nincsenek adatai arról, hogy mennyire támogatja az ötletet Észak- és Dél-Komárom lakossága, de Lengyel szerint az biztos, hogy az eredeti elképzelésnél népszerűbb, hiszen így nem érintenének akkora lakott területet a munkálatok.

Hat-nyolcmilliárd lehet

Az előzetes becslések szerint hat-nyolcmilliárd forintba kerülne a beruházás, a költségek kifizetéséhez EU-s pályázati pénzeket vennének igénybe. Ha a két ország hatóságai jóváhagyják az előzetes terveket, nyílt nemzetközi tervpályázatot hirdetnek, mondta az alpolgármester.

A TASR hírügynökség információi szerint 2007 és 2010 között valósulna meg a beruházás. Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke a hírügynökségnek elmondta, pártja maximálisan támogatja az ötletet, nemcsak azért, mert az Erzsébet híd már nem bír a forgalommal, hanem a határmenti együttműködés erősítése és a régió fejlődésének érdekében is.