Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Bújtatott neonáci szervezetekről kérdezte Poltot a FIB elnöke

MTI
2003.01.05. 12:02
Országgyűlési képviselőként írásbeli kérdést intéz Polt Péter legfőbb ügyészhez a bújtatott neonáci egyesületek ügyében Újhelyi István, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (FIB) elnöke.

A Nemzetbiztonsági Hivatal az elmúlt héten hozta nyilvánosságra, hogy a Vér és Becsület Kulturális Egyesület bejegyzésének felülvizsgálatát kezdeményezte a Fővárosi Főügyészségen. Ugyanis lapinformációk szerint az egyesület szervezte december 21-én a neonáci ifjúsági találkozót a sződligeti művelődési házban.

Az MTI korábbi információi szerint a Vér és Becsület Kulturális Egyesületet 2001 februárjában jegyezte be a bíróság. A szervezet tavaly májusától közhasznú minősítéssel szerepel a társadalmi szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Újhelyi István megfogalmazása szerint az egyesület szellemisége és tevékenysége távol áll a bírósági bejegyzésben deklarált céloktól. Közölte, hogy egyebek között az érdekli: hogyan engedhették meg annak idején a Vér és Becsület neonáci szervezet bejegyzését és miként válhatott közhasznúvá az egyesület.

Választ vár arra is, hogy lehetséges-e kapcsolat a Vér és Becsület Egyesület, valamint a bejegyzett magyarországi jobboldali pártok között, és ha igen, akkor kiterjed-e az ügyészségi vizsgálat ezen pártok törvényességére is.

A kérdések között szerepel az is, hogy hány olyan fedőzervezet lehet még, amelyek anyagi és jogi hátteret biztosítanak alkotmányellenes tevékenységekhez, és az ügyészség tervezi-e, hogy vizsgálódjon a hasonló szervezetek feltérképezése és megszüntetése érdekében.

A FIB elnöke hangsúlyozta: az alkotmányellenes szervezeteket be kell tiltani, hogy ne fordulhasson elo az, ami az elmúlt években többször: állami szervek asszisztálása mellett neonáci fiatalok masíroztak Budapest legszebb pontjain.