A Háttér beperli a Károli egyetemet

MTI
2004.01.29. 15:58
A Háttér Társaság a Melegekért (HTM) egyesület a jövő héten bírósághoz fordul a Károli Gáspár Református Egyetem homoszexuálisokkal kapcsolatban kiadott állásfoglalása miatt. A szervezet jogi képviselője elmondta: a kedden életbe lépett esélyegyenlőségi törvény lehetőséget ad arra hogy a jogvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek bírósághoz fordulhassanak, ha általános jellegű jogsértést tapasztalnak.

"A Károli református egyetem az év elején nyilvánosságra hozott egy olyan tézist, amelyik általában azzal foglalkozik, hogy a homoszexualitásukat vállaló személyekkel kapcsolatban mi a hozzáállásuk és ezek a személyek nem járhatnak az egyetemre" - emlékeztetett. "Ezt mindenképpen súlyosan diszkriminatívnak és kifogásolhatónak tartjuk".

"A pertől azt várjuk, hogy az esélyegyenlőségi törvény alapján precedenst teremtünk és sikerül elérni, hogy az egyházi fenntartású egyetemeken ne születhessen többé ilyen kirekesztő jellegű tézis" - mondta.

Az egyetem nemrég 6:4 arányban szavazta meg egy 24 éves, mozgás- és beszédsérült fiú eltávolítását, miután az ötödéves hallgató nyíltan homoszexuálisnak vallotta magát.