16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05. ÉLŐ
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

A Károli hallgatói is szorgalmazták a meleg diák ügyének tárgyalását

2004.01.19. 10:39
Nem sértette meg a lelkigondozóra nézve kötelező titoktartást Németh Dávid dékán - ha rajta múlt volna, nem robbant volna ki az ügy, mondta az Indexnek Roboz Péter, az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke. A Kari Tanács annak ellenére sem változtatja meg döntését, hogy az ellenük indítandó perek nem kecsegtetnek számukra kedvező eredménnyel.
Cs. Gábor, az elbocsátott lelkészhallgató ügyét nem a dékán citálta a Kari Tanács elé, mondta Roboz Péter HÖK-elnök. "A hallgatók kiállnak a dékán mellett, és ezt nem felülről jövő nyomásra, hanem a tanintézmény iránti lojalitásból teszik így" - fogalmazott. A diákok írtak egy kérvényt, melyben arra kérték a kar vezetőségét, fogalmazza meg álláspontját a homoszexualitással kapcsolatban. A kérvényre a Kari Tanács a Biblia szellemében reagált, mondta Roboz. A később kizárt diák, Cs. Gábor homoszexualitásáról több diák és tanár már azelőtt is tudott, hogy a diák a dékánhoz fordult volna problémájával.

Károlis diplomát akar
Időközben az esélyegyenlőségi miniszter közbenjárására a Debreceni Egyetem bejelentette, hogy kész átvenni a kizárt hallgatót, ám a fiatalember továbbra is kitart eredeti álláspontja mellett, és a Károlin akar diplomát szerezni. Hétfő délután egyébként a debreceni intézmény dékánja cáfolta, hogy felajánlották volna a továbbtanulás lehetőségét a fiatalembernek. Cs. Gábor kizárását azonban másodszor is megerősítette a Kari Tanács. A Klubrádió értesülése szerint a testület most 9:1 szavazati arányban döntött a kizárás mellett.
A HÖK-elnök cáfolta, hogy Cs. Gábor meghívást kapott volna az elhíresült kari tanácsülésre, elmondása szerint a hallgató maga kérte, hogy jelen lehessen. Roboz elmondta, először lelkigondozói segítséget ajánlottak a homoszexuális diáknak, hogy "megszabadítsák problémájától", amit ő nem fogadott el. Ez után tanácsolták neki, hogy jelentkezzen át a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre teológus szakra, mivel Budapesten csak lelkészképzés zajlik. Cs. Gábor azonban ragaszkodott hozzá, hogy lelkipásztori diplomát kapjon, és megígérte, hogy nem áll munkába. A Kari Tanács ezek után döntött a hallgató kizárása mellett.

A döntés fennáll

A döntést a Hittudományi Kar Kari Tanácsa annak ellenére sem fogja megváltoztatni, ha az intézmény ellen indítandó polgári perek nem kecsegtetnek az egyetem számára kedvező eredménnyel, mondta az Index kérdésére válaszolva Roboz. Ő személy szerint azt is elítélendőnek tartja, hogy Hollandiában, az USA-ban és Svájcban a közelmúltban homoszexuális lelkészeket szentelt fel a református egyház. "Nem szeretném, ha idáig süllyedne a Magyar Református Egyház" - fogalmazott a kollégium "senior"-ja.

Akadályok a lelkészi pályán

Egyházi berkekben nincs jele
A Károli Gáspár Református Egyetemnek joga van eldönteni, kik alkalmasak a lelkészi szolgálatra - jelentette ki az InfoRádiónak nyilatkozó Bölcskei Gusztáv. A református püspök szerint az egyházi berkekben jelenleg sincsen jele annak, hogy változtatni kellene a homoszexualitásról alkotott nézeteken. A református egyház vállalja véleményét, a manipulált közvélemény pedig nem szabhatja meg, hogy mikor miben foglaljon állást - mondta Bölcskei arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tart-e társadalmi vitát a kérdésben.
Roboz elmondta, Cs. Gábor kizárásának nem a homoszexualitás volt az egyedüli oka: labilis lelki alkata, testi fogyatékossága is megkérdőjelezte a lelkipásztori pályára való alkalmasságát. Mint ismeretes, a hallgató többször öngyilkosságot kísérelt meg. Roboz Péter hozzátette, a diákok nem közösítették ki a kicsapott hallgatót, sőt, segíteni próbáltak neki, "bár lehet, hogy ő maga ezt másképp látja." A Klub Rádióban elhangzottak szerint a diákok aláírásgyűjtést kezdeményeztek a kizárt diák ellen.

Az Index érdeklődésére, hogy milyen életviteli tényezők befolyásolhatják még egy lelkészhallgató karrierjét, a HÖK-elnök megjegyezte, hogy ezt a Bibliában lefektetett szabályok határozzák meg. Ha egy lelkész megcsalja a feleségét, akkor a püspöknek kötelessége elmarasztalni őt. "Ha egy lelkésznek készülő nő magassarkúban, miniszoknyában és kifestve jár az egyetemre, akkor annak nincs semmi következménye, ha azonban olyan életet is él, amit mindezzel tükröz, már számolnia kell a kizárás veszélyével is.



  • Hírek
  • Hírek