Mától kötelező tüdőszűrés Faddon

2010.02.25. 06:28 Módosítva: 2010.02.25. 11:28
Bár a kórházból kiengedték a hét faddi tbc-s gyereket, haza mégse mehettek. Sorsukról később döntenek, egyelőre ideiglenesen állami gondozásba vették őket.

Kötelező tüdőszűrést rendelt el február 25-től Faddon az ÁNTSZ. A vizsgálaton valamennyi 14 évesnél idősebb lakónak részt kell vennie. A szűrést azért rendelték el, mert január végén egy helybéli nőről kiderült, hogy tbc-s. Az asszony rokonságából még kilenc gyereknél és három felnőttnél is felmerült a fertőzés gyanúja, de esetükben végleges eredmény még nincs.

A polgármesteri hivatal dolgozói már átestek a szűrésen, az eredmény valamennyi esetben negatív volt. A fertőzés gyanújával kezelt gyerekek a helyi iskolába, illetve óvodába jártak, de egyik intézményt sem kellett bezárni. Január vége óta nem regisztráltak újabb megbetegedést.

A kötelező szűrés március 9-ig tart és ingyenes. Azért csak a most kezdik el, mert megbetegedés esetén idő kell ahhoz, amíg a röntgenképen fel lehet fedezni a betegség jeleit. Az ÁNTSZ járványt nem jelentett be Faddon, ezt csak huszonöt megbetegedés esetén tennék meg.

Nem engedik haza a gyerekeket

Szerdán kiengedték a Mosdósi Tüdő és Szívkórházból azt a hét faddi gyereket, akiket tbc-fertőzés gyanújával kezeltek az intézményben - mondta el Dr. Major Tamás igazgató. A gyerekek azonban nem mehettek haza, mert az illetékes gyámhivatal már korábban ideiglenesen állami gondozásba vette őket.

A legidősebb gyerek 11 éves, a legfiatalabb négy hónapos. Valamennyien jól vannak, gyógyultan távoztak a kórházból, de az, hogy nem mehettek haza, nagyon megviselte őket - mondta el Dr. Major Tamás. A gyerekekkel kapcsolatban jelenleg is zajlik az ideiglenes elhelyezés felülvizsgálata. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeket később vagy hazaengedik, vagy átmeneti nevelésbe veszik őket, ez utóbbi esetben gyermekotthonban maradnak.

A hét gyerek tavaly már egyszer ideiglenesen állami gondozásba került, akkor úgy térhettek haza, hogy a szülők teljes együttműködést ígértek. Ezt azonban a gyámhivatal szerint nem tartották be. Az édesanya január végén annak ellenére hazaszökött, hogy tudta, fertőző betegségben szenved. A gyámhivatal most vizsgálja, hogy alkalmas-e a gyermeknevelésre.