Előzetes letartóztatásba került Geréb Ágnes

2010.10.08. 13:23 Módosítva: 2010.10.08. 15:15
A bíróság pénteken elrendelte az otthon szülést pártoló Geréb Ágnes előzetes letartóztatását harminc napra. Az orvosnőt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják. Az ügyvédje fellebbezést nyújtott be.

Harminc napra elrendelte Geréb Ágnes előzetes letartóztatását a bíróság a pénteki tárgyaláson - tudta meg az Index péntek délután Fazekas Tamástól, Geréb Ágnes ügyvédjétől. Az ügyvéd azt mondta: fellebbeztek a döntés ellen.

Az otthon szülést pártoló orvosnőt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják. Kedden állították elő a Napvilág szülésházból egy olyan szülés után, amelyen komplikációk léptek fel, a gyereket újra kellett éleszteni. Gerébet őrizetbe vették. Szerda délután szimpátiatüntetést szerveztek mellette az egészségügyi államtitkárság épületénél, több százan követelték a szabadon engedését.

A budapesti IX. kerületi ügyészség csütörtökön indítványozta Geréb Ágnes előzetes letartóztatását.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteki végzésének indoklása szerint a bíróság elfogadta az ügyészség érvelését. Az indoklás rögzíti, hogy Geréb a szülész szakorvosi tevékenységet rendszeresen, ellenszolgáltatásért folytatta azután is, hogy 2007 októberétől jogerősen eltiltották foglalkozása gyakorlásától egy korábbi, szintén gondatlan veszélyeztetés miatt indult büntetőügyben.

Az indoklás szerint ezért megalapozottan feltehető, hogy ha szabadon hagynák Gerébet, újabb, hasonló jellegű bűncselekményt követne el. A bíróság úgy ítélte meg, hogy megalapozottan feltehető az is, hogy Geréb szabadlábon tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszköz megsemmisítésével, vagy elrejtésével megnehezítené a bizonyítást. "A nyomozás jelenlegi szakaszában enyhébb kényszerintézkedés nem lehetséges" - áll a bíróság péntek délutáni közleményében.